Τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

 

Καλές αλλά  και άσχημες εξελίξεις χαρακτηρίζουν την Ιταλική αγορά ελαιολάδου κατά την φετινή περίοδο. elaiones italia Η παραγωγή είναι αυξημένη σε σχέση με την πολύ χαμηλή της περασμένης χρονιάςκατά 80% και εκτιμάται στους 300.000 τόνους.

  Ωστόσο, η εξέλιξη της νέας παραγωγής, όπως τονίζεται απο την Ιταλική Ένωση Ελαιουργίας Assitol, έχει επηρεαστεί αρνητικά απο ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και άλλα προβλήματα όπως η Xylella ενώ τελευταια αντιμετωπιζει και  πολύ χαμηλές τιμές.

Οι πωλήσεις του προϊόντος, πραγματοποιούνται σε τιμές κατώτερες του κόστους πράγμα που, σύμφωνα με την Assitol, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε όλο τον τομέα της ελαιοκομίας της χώρας.

  

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)