Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Ενώ στην χώρα μας προβληματιζόμαστε αν συμφέρει να συγκομίσουμε φέτος τις ελιές πληρώνοντας ημερομίσθια των 40-50 ευρω, τη στιγμή που οι τιμές του λαδιού με τις οξύτητες που παράγεται μόλις ξεπερνούν τα 2 ευρω, στην Ισπανία, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες εχουν βιομηχανοποιήσει πλήρως την συγκομιδή και μάλιστα την εκτελούν ακόμα και την νύχτα προκαλώντας μάλιστα και οικολογικά προβλήματα.


trakter sillogis elionΣύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ, το θέμα πρόεκυψε πέρυσι, μετά απο διαπίστωση ότι, η συγκομιδή με μεγάλα εποχούμενα μηχανήματα σε υπερεντατικους ελαιώνες της πρώιμης ποικιλίας Αrbequina για παραγωγή καλύτερη ποιότητας, αλλά και για φοροτεχνικούς λόγους, προκαλούσε τον θάνατο πολυάριθμων μεταναστευτικών πουλιών, πιθανώς ίδιων η παρόμοιων με τις γνωστές σε εμάς «τσίχλες».


Όπως ήταν επόμενο, το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακτιβιστικών οικολογικών οργανώσεων οι οποίες ζήτησαν απο το κράτος άμεση απαγόρευση της μεθόδου, πράγμα για το οποίο αντέδρασαν οι μεγάλοι γαιοκτήμονες.


Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, αποφάσισαν, τελικά, την προσωρινή αναστολή της νυκτερινής ελαιοσυγκομιδης.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)