Κύριο θέμα οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Τεράστια διαδήλωση με συμμετοχή 30.000 ελαιοπαραγωγών οργανώθηκε προ ήμερων στη Μαδρίτη απο τις κυρίες Αγροτικές και Συνεταιρικές οργανώσεις της Ισπανίας COAG, ASAJA, UPA, στέλνοντας στην Κυβέρνηση και την Ε.Ε. μήνυμα «οργής» και επιβεβαίωση ότι οι ελαιοπαραγωγοί, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον αγώνα μέχρι να ανατραπεί η κατάσταση με τις χαμηλές τιμές παραγωγού και τα αλλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελαιοκαλλιέργεια της χωράς.


diadilosi ispaniaΟι διαδηλωτές άρχισαν την πορεία τους απο την Puerta de Alcalá και κατευθύνθηκαν χωρις έκτροπα, με σφυρίγματα, συνθήματα και πανό προς τον κυκλικό κόμβο Atocha όπου βρίσκεται το Υπουργείο Γεωργίας. Εκεί παρουσίασαν τα αιτήματα των ελαιοκαλλιεργειών που αφορούσαν κυρίως τις χαμηλές τιμές του ελαιολαδου, τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, την ενίσχυση των παραδοσιακών ελαιώνων, τους δασμούς των ΗΠΑ στο ελαιόλαδο, κ.α


Τα συγκεκριμένα αιτήματα όπως παρουσιαστήκαν σε συνέντευξη τύπου ηταν:


 Ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και επικαιροποιηση των τιμών αναφοράς. Η τιμή 1,77€/κ για να αρχισει η αποθεματοποίηση δεν μπορεί πλέον να ισχύει.
 Έλεγχος του εισαγόμενου ελαιολαδου, διασφάλιση της προέλευσης, της ποιότητας και της ανιχνευσιμότητας των εθνικών ελαίων.
 Μεταρρύθμιση των κανονισμών για το ελαιόλαδο, με καθιέρωση της ταυτότητας της χώρας προέλευσης και της ιχνηλασιμότητας στην ετικέτα.
 Τροποποίηση του νόμου διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων και απαγόρευση της πώληση με ζημίες (προσφορές) για το ελαιόλαδο
 Σχεδιασμός ετήσιου σχεδίου ελέγχου της αγοράς, για επαλήθευση της προέλευσης, της κατηγορίας και της καθαρότητας του ελαιολάδου.
 Άρση της απόφασης των ΗΠΑ για επιβολή δασμών 25% . Είναι εξωφρενικό ο γεωργικός τομέας «να πληρώνει τα σπασμένα» μιας αεροναυτικής εμπορικής διαμάχης.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων των εκπρόσωπων των οργανωτών ηταν:
Ο πρόεδρος των Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών του Jaén, κ. Higinio Castellano, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε δίκαιες τιμές στο ελαιόλαδο, αλλά με μέτρα "ουσιαστικά " και "χωρίς μπαλώματα ". Απαιτειται να επιτραπεί η «αυτορρύθμιση» της αγοράς ώστε να προσαρμόζεται η προσφορά με την ζήτηση.


Ο πρόεδρος της Asaja, Pedro Barato, τόνισε ότι δίκαιες τιμές επιτυγχάνονται με την «αυτορρύθμιση» και την «ιδιωτική αποθεματοποίηση». Απαιτείται όμως και απαγόρευση της πώλησης στην λιανική σε τιμές κάτω από το κόστους παραγωγής.


Η γενική γραμματέας της COAG, Miguel Blanco, κατηγόρησε τις βιομηχανίες τυποποίησης ότι "ευτελίζουν τις τιμές του ελαιολαδου" με τις ύποπτες "πώλησης με ζημία" στα Σουπερ Μάρκετ, ενώ οι διοίκηση "δεν κάνει τίποτα" για να το αποτρέψει.


Από την UPA, ο γενικός γραμματέας της, ο Lorenzo Ramos, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές έδωσαν ένα «μάθημα δύναμης» και έδειξαν στην διοίκηση ότι πρέπει να «ασχοληθεί σοβαρά για την εξεύρεση λύσης.

Απο πλευράς πολιτικών παρόντες ηταν ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Alberto Garzón και η εκπρόσωπος των Ciudadanos κ. Inés Arrimadas, η οποία μάλιστα είχε μικρή «σύγκρουση» με ελαιοκαλλιεργητές δυσαρεστημένους για την ανεπαρκή στήριξη των κόμματων στον αγροτικό τομέα.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)