Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Πλησιάζει πλέον ο χρόνος για την έναρξη της συγκομιδής σε όλες τις χώρες και οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται απο διάφορους ειδικούς και φορείς δίδουν και παίρνουν....


ispania ektaseisΚαι βέβαια, όλοι αυτοί οι εκτιμητές, προβάλλοντας το κύρος που διαθέτει καθένας, διεκδικούν ανάλογα μεγαλύτερη εγκυρότητα!


Ωστόσο, αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι όλες αυτές οι εκτιμήσεις, ανεξάρτητα απο εκείνους που τις ανακοινωνουν, είναι εκτιμήσεις «γραφείου» και άρα μπορεί να απέχουν πολύ απο την πραγματικότητα.


Όμως και η πραγματικότητα, πολύ δύσκολα διαπιστώνεται στην πράξη, αφού και η ΕΕ αλλά και τα Κράτη Μέλη δεν υποχρεώνουν, όπως έκαναν παλαιοτέρα, ελαιοτριβεία και εμπόρους να παρέχουν ακριβή στοιχεία για την παραγωγή, τις πωλήσεις και τα αποθέματα κλπ.


Σε κάθε περίπτωση, η αξία των εκτιμήσεων αυτών αφορά κυρίως την τάξη μεγέθους και ιδίως την διαφορά απο την προηγούμενη χρονιά και όχι το ακριβες μέγεθος.


Και το γενικό συμπέρασμα που προκυπτει για την φετινή χρονιά φαινεται να είναι ότι, η κατά 30% και πλέον μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας, σε σχέση με πέρυσι, αντισταθμίζεται με μια ανάλογα αυξημένη παραγωγή των άλλων κύριων ελαιοπαραγωγών χωρών.


ektimiseis elaioparagogisΚαι αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, στο βαθμό που οι εκτιμήσεις αυτές είναι αξιόπιστες, η ερχόμενη ελαιοπαραγωγή, στο επίπεδο της Μεσογείου, θα είναι περιπου ίδια με την περσινή. Έτσι, οι διεθνείς πιέσεις στις τιμές, θεωρητικά, μπορεί να είναι ίδιες με πέρυσι, καιτοι στην πράξη μπορεί να διαφοροποιηθούν στις διάφορες χώρες και περιοχές, αφου, όπως αποδείχτηκε φέτος με την Ιταλία και Ελλάδα, οι τοπικές συνθήκες κάθε αγοράς παίζουν σημαντικό ρόλο.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)