Ακλόνητες οι τιμές συνεχίζουν χαμηλές

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Η πολυαναμενόμενη απο τους Ισπανούς έγκριση της ΕΕ για «εθελοντική απόσυρση», η οποία έλπιζαν ότι θα έφερε κάποια ανάκαμψη στις τιμές, παρά τις διπλωματικές υποσχέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, δεν φαίνεται να έρχεται πριν το τέλος του έτους! Τότε όμως, όπως λένε οι Ισπανοί θα είναι «δώρον άδωρον» αφού ήδη θα έχει φτάσει και η νέα παραγωγή, η οποια όσο χαμηλή και να είναι, θα λειτουργήσει προσθετικά στην ήδη αυξημένη προσφορά και θα επιδεινώσει την κατάσταση!


ispania ergostasioΦαίνεται ότι κατά βάθος η γραφειοκρατία των Βρυξελών, αλλά πιθανότατα και οι μεγάλες πολυεθνικές Βιομηχανίες, οι οποιες βρίσκουν την ευκαιρία να «ρεφάρουν» με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, δεν είναι σύμφωνες! !


Έτσι, οι τιμές στην Ισπανία συνεχίζουν να είναι αρκετά χαμηλές χωρίς να δείχνουν να επηρεάζονται ούτε απο τα μηνύματα για το χαμηλό ύψος της ερχόμενης σοδειάς η οποια σύμφωνα με τα μηνύματα που υπάρχουν, θα είναι μειωμένη πάνω απο -40%.


Συμπερασματικά, η απόσυρση στην Ισπανία, «εθελοντική» η καλύτερα κατά την άποψή μας «υποχρεωτική» και με κανόνες, είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα όμως επιβεβλημένη είναι και η άρση των πάσης φύσεως προνομιακών δασμών για εισαγωγές απο τρίτες χώρες (Τυνησία, Τουρκία κ.α.) όπως και η υποχρέωση των παραγωγικών Κοινοτικών χωρών να αυξήσουν την εσωτερική τους κατανάλωση. Η Ισπανία δεν μπορεί να παράγει μόνο και να έχει μέση κατά κεφαλή κατανάλωση κάτω απο την μισή της Ελλάδας

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)