Η Ελλάδα, αδιαφορεί να διεκδικήσει το δίκιο της.

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Τις επιπτώσεις απο την απόφαση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα Ευρωπαϊκών χωρών λογω της διένεξής της με την Ε.Ε. για παράνομες επιδοτήσεις στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing (Αμερικανική) και Airbus (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Αγγλία), φαίνεται ότι καλείται να τις υποστεί και το ελαιόλαδο.


eisagoes usaΩστόσο, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία που μετέχουν στις επίμαχη αεροπορική βιομηχανία, παρουσιάζουν επιχειρήματα για την μη επιβολή των δασμών, η Ελλάδα που δεν μετεχει, δεν έγινε γνωστό αν εκανε καποιο σχετικό διάβημα, όπως η Πορτογαλία η πέτυχε ήδη το δικό της Ελαιόλαδο να απαλλαχθεί απο αυξήσεις στους δασμούς.


Πρόσφατα, στην Ιταλία, η κ. Anna Cane Πρόεδρος της ASSITOL (Ιταλική Ένωση Βιομηχανιών Ελαιολάδου δήλωσε ότι με τους δασμούς αυτούς των ΗΠΑ, οι εξαγωγές ελαιολαδου απο Ιταλία θα μειωθούν κατά 50% και θα επιφέρουν ζημία πολύ σοβαρή στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Και οπως είπε, με τους δασμούς αυτούς η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στις ΗΠΑ θα διπλασιαστεί και θα καταστεί ασύμφορη για τον Αμερικανικό καταναλωτή, προκαλώντας "δραστική μείωση των εξαγωγών της Ιταλίας πάνω απο 50%.


Στην Ελλάδα, συμφωνα με διαφορα δημοσιεύματα ( βλέπε www.sedik.gr,) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της προηγούμενης Κυβέρνησης, δεν έδειξε ενδιαφέρον και παρέπεμψε ουσιαστικά το θέμα στις καλένδες. Όμως, παρά το ότι το ποσοστό εξαγωγών τυποποιημένου Ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ (2%) είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλες χώρες (Σχ.1). οι εξαγωγές μας στις ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικές αφού αποτελούν σχεδόν το μισό των συνολικών εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου της χώρας.


Άρα συμφέρον της Ελλάδας είναι, να πράξει ότι και η Πορτογαλία, ζητώντας εξαίρεση απο τους νέους δασμούς. Η νέα Κυβέρνηση καλείται να λάβει θέση.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)