Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Με την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις τιμές το βασικό ερώτημα που απασχολεί παραγωγούς, αλλά και τους ασχολούμενους με την εμπορία σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες και βέβαια στην Ελλάδα, είναι το ποιά θα είναι η εξέλιξη της παραγωγής και κατά συνέπεια των τιμών, στο άμεσο και προσεχές μέλλον.


paragogi ispaniaΠρος το παρόν οι υπάρχουσες επίσημες, και κατά τεκμήριο πλέον αξιόπιστες, εκτιμήσεις της ΕΕ, για την παραγωγή, δεν αναφέρουν αριθμούς. Προβλέπουν απλά μείωση για την παραγωγή της Ισπανίας και αύξηση για την παραγωγή των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών Ιταλίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας (Πιν.1). Συνολικά εκτιμούν την παραγωγή της ΕΕ σε 2,1 εκ. τον, δηλαδή λίγο χαμηλότερη απο την αντίστοιχη της περιόδου 2018/19, η οποία ηταν 2,23 εκ. τόνους.


Η παραγωγή σε επίπεδο Κόσμου, προβλέπεται απο την ΕΕ ιδια περιπου με εκείνη της περιόδου 2018/19 καίτοι ιδιωτικές εκτιμήσεις την ανεβάζουν σε 3,67 εκατ. τόνους.


Η παραγωγή της Ισπανίας, της οποίας ο ρόλος είναι αποφασιστικός για την διαμόρφωση των τιμών, εκτιμάται απο την Ε.Ε. απλά μειωμένη (Πιν.1) χωρίς να προσδιορίζεται αριθμητικά το ύψος της, το οποιο ιδιωτικές εκτιμήσεις αναφέρουν σε 1,35 εκ. τόνους, δηλαδή μειωμένο κατά 25% περιπου.


Βέβαια, επειδή οι εκτιμήσεις αυτές, τελικά ασκούν ρόλο σημαντικό στην διαμόρφωση των τιμών παραγωγού, αποκτούν ενδιαφέρον για πολλούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, που καθένας έχει την δική του αξιοπιστία. Ετσι, όπως πληροφορούμαστε, και το Πανεπιστήμιο της Κόρδοβας Ισπανίας, επεξεργάζεται τις δικές του εκτιμήσεις και ελπιζουμε να τις δουμε σύντομα.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών θα παίξουν και τα αποθέματα της Ισπανίας ειτε είναι ελεύθερα, ειτε δεσμευμένα στα πλαίσια της «αυτορύθμισης» που επιδιώκει η χώρα, σύμφωνα με το άρθρο 209 του Κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 1308/2013.
Όμως η πρόταση της Ισπανίας καίτοι έχει υποβληθεί στην ΕΕ απο την 11.07/2019, δεν έχει ακόμα εγκριθεί και επομένως δεν έχουν καθοριστεί οι όροι και οι ποσότητες της αυτορρύθμισης.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)