Υποσχέσεις Ε.Ε. για …. παρακολούθηση αγοράς!
Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Ενώ στην Ελλάδα φαίνεται να επικρατεί μια περίεργη απάθεια για την απαράδεκτη πτώση των τιμών, τόσο στην πλευρά των οργανώσεων όσο και στην πλευρά των πολιτικών, ευτυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ισπανία.
Οι μεγάλες Ισπανικές Αγροτικές Οργανώσεις, ασχολούνται ενεργά με την αναζήτηση λύσεων και παράλληλα καλούν τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα Ισπανικά ΜΜΕ, οι οργανώσεις ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών Ανδαλουσίας), COAG (Συντονιστική Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων) και UPA (Ένωση Μικρών Αγροτών) κάλεσαν τις αρχές Εθνικού και Περιφερειακού επιπέδου να ανακοινώσουν μέχρι τα μέσα Μάιου την εφαρμογή όλων των μηχανισμών που, όπως υποσχέθηκαν, θα εφαρμόσουν για να υπάρξει αποκατάσταση στην αγορά του ελαιολάδου.
Το μήνυμα προς τις αρχές ηταν ότι «οι αγρότες του Χαέν, της μεγαλύτερης ελαιοπαραγωγού επαρχίας της Ισπανίας, δεν μπορούν πλέον να ανέχονται να καθορίζει τις τιμές ο καιρός και ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι αγρότες, δεν μπορούν να υφίστανται μια πτώση των τιμών της τάξεως του 45%, ενώ στην λιανική αγορά παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας κ. Planas δήλωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις και ότι θα φέρει το θέμα στην ΕΕ, ενώ η Σύμβουλος Γεωργίας της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας κ. Carmen Crespo σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική ελαιολάδου συνέστησαν «αυτορύθμιση της αγοράς» (δηλαδή συγκράτηση της προσφοράς) και εξετάζουν την δυνατότητα εφαρμογής διαφόρων μέτρων.
Στο μεταξύ, μετά και απο πιέσεις Ισπανών Ευρωβουλευτών, οι Βρυξέλες φαίνεται ότι άρχισαν να ασχολούνται με το θέμα, αλλα τα μέτρα που συνήθως εξετάζουν είναι γραφειοκρατικά. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, η ΕΕ σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την λεπτομερή και ακριβή παρακολούθηση της αγοράς ελαιολάδου σε κάθε κράτος Μέλος, αφού οι πληροφορίες που υπάρχουν για ποσότητες παραγωγής και αποθεματα, καθώς και για τις τιμές δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Οπωσδήποτε, δήλωσε, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για «σοβαρή διατάραξη της αγοράς», η οποία αποτελει απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου της Ιδιωτικής αποθεματοποίησης.
*Ο Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)