Ενώ στην Κρήτη οι Ενώσεις απαξιώθηκαν και οι εγκαταστάσεις τους συνεχώς φθείρονται ή εκποιούνται!


Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*

Ενώ στην Ελλάδα και στην Κρήτη, οι Συνεταιρικές οργανώσεις, μετά τα προβλήματα που είχαν πριν δυο δεκαετίες αντί, με την βοήθεια της Πολιτείας, να εξυγιανθούν και βελτιωθούν, υποβαθμίστηκαν και στην πράξη διαλύθηκαν αφήνοντας τεράστιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμούς στο έλεος της φθοράς και διαφόρων συμφερόντων, στην Ιταλία ενισχύουν τις δράσεις τους με συνενώσεις, συμπράξεις και αναπροσαρμογές στις νέες συνθήκες της αγοράς.


enoseisΈτσι, στην Ιταλία με στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή αλυσίδα στην παραγωγή ελαιολάδου, 350 ελαιοτριβεία αποφάσισαν να ενταχθούν σε μια νέα ένωση με την επωνυμία «Δίκτυο Ιταλικών Ελαιοτριβείων» (Rete Italiana Frantoi), οπως συμφωνήθηκε σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Unaprol στη Ρώμη.


Σύμφωνα με δηλώσεις της Unaprol, που είναι η μεγαλύτερη Ιταλική Ελαιοκομική Σύμπραξη (Consorzio Olivicolo Italiano) , στόχοι του Δικτύου είναι η δημιουργία νέων συνεργιών μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών και των ελαιοτριβείων.


Όπως εξήγησε ο David Granieri, πρόεδρος της Unaprol, το νέο δίκτυο, μπορεί να εξασφαλίσει ένα σχέδιο εθνικής χρηματοδότησης για το ελαιόλαδο, το οποίο θα παρέχει οικονομική στήριξη στις μειονεκτικές περιοχές, στην ανασύσταση νέων ελαιώνες και στην βελτίωση των ελαιοτριβείων.


Και ενώ αυτά σχεδιάζουν στην Ιταλία, στην Ελλάδα οι εγκαταστάσεις των πάλαι ποτέ κραταιών Ενώσεων με σύγχρονες δεξαμενές και τυποποιητηρια σιγά-σιγά εκποιούνται η σκουριάζουν!


Έτσι, ευλόγα είναι το ερώτημα. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και στην Κρήτη την ώρα αυτή πολιτικοί που να βλέπουν ότι η ελαιοκομία βουλιάζει και ένας σημαντικός πόρος της χώρας βαδίζει προς εξαΰλωση; Και αν δεν υπάρχουν πολιτικοί, δεν υπάρχουν ούτε νοικοκυραίοι να ασχοληθούν η να ενδιαφερθούν!

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)