Εναρμόνιση ομάδων γευσιγνωσίας και ανάλυσης ολοκληρωμένης ελαιοκαλλιέργειας


Πίστωση ύψους 470.000 ευρώ ενέκρινε η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας για δύο νέες δράσεις για τον εκσυγχρονισμό της ελαιοκομίας στη επαρχία Χαέν, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Περιφέρειας Ανδαλουσίας κ. Juan Balbín.


juan balbinΗ πρώτη θα φέρει την ονομασία «Σύστημα αναφοράς και εναρμόνισης των πάνελ γευσιγνωσίας παρθένου ελαιολάδου της Ανδαλουσίας» και θα υλοποιηθεί με την εποπτεία του Ιδρύματος για την Προώθηση και Ανάπτυξη του Ελαιολάδου και των Ελαιώνων, και θα έχει προϋπολογισμό 285.000 ευρώ.


Η δεύτερη θα έχει τίτλο «Σύστημα ανάλυσης ολοκληρωμένης ελαιοκαλλιέργειας», θα υλοποιηθεί από το Ίδρυμα Caja Rural de Jaén ( Αγροτική Τράπεζα της Χαέν) και θα έχει προϋπολογισμό ύψους 185.000 ευρώ.


Οι επιδοτήσεις αυτές προορίζονται να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό του αγροδιατροφικού τομέα στην Ανδαλουσίας ενώ παραγωγοί, επιχειρηματίες και ερευνητές θα κληθούν να συνεργαστούν στις δράσεις αυτές.


Παράλληλα η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει διαθέσει περισσότερα από 315 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις ενιαίας ενίσχυσης στα πλαίσια της ΚΑΠ περιόδου 2017, διευκολύνοντας έτσι το 95% των 92.000 αγροτών και κτηνοτρόφων της επαρχίας της Χαέν, έξι μήνες νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία πληρωμής που είναι η 30 Ιουνίου 2018.


Σημειώνεται ότι η Χαέν έχει λάβει τα περισσότερα χρήματα από άλλες επαρχίες για επιδοτήσεις και επενδύσεις συνεταιριστικών βιομηχανιών και ελαιοτριβείων , συνολικά 12,12 εκ. ευρώ αλλά και περισσότερα από 34 εκ. ευρώ για την υλοποίηση έργων των πέντε Ομάδων Αγροτικής Ανάπτυξης της επαρχίας.


Τέλος, η Κυβέρνηση της Ανδαλουσίας προωθώντας την ενσωμάτωση των νέων στην ύπαιθρο με στόχο την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, διέθεσε για τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους 155 εκ. ευρώ.


Από αυτά 24 εκατ. αφορούσαν 402 νέους της επαρχίας Χαέν που έλαβαν στην περίοδο των τριών τελευταίων ετών καθένας επιχορηγήσεις ύψους 60.000 ευρώ κατά μέσο όρο.