Σε πρόσφατη ομιλία της στη 2η Επαγγελματική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελαιοκομική Ομάδα της Χαέν, η Blanca Landa, ερευνήτρια και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας (CSIC) της Ισπανίας, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην παρουσία της Xylella στις χώρες της Ε.Ε. Τόνισε πως στην Ιταλία δεν καταστράφηκαν εκατομμύρια ελαιόδεντρα εξαιτίας της ασθένειας, αλλά 2.500 κι ότι η περίπτωση της Ιταλίας διαφέρει από εκείνη την Ισπανίας όσον αφορά το βακτήριο.


xilela4Συγκεκριμένα, ανέφερε πως στην Ιταλία εντοπίστηκαν έως και 30 φυτά ξενιστές προσβεβλημένα από διαφορετικά υποείδη της Xylella, με περισσότερους από 100 φορείς ανά δέντρο, τη στιγμή που τα υποείδη που βρέθηκαν στην Ισπανία αντιστοιχούν μόνο στη Fastidiosa και την Múltiple. Στην Κορσική εντοπίστηκαν 342 εστίες Xylella σε καλλωπιστικά φυτά και δεν εντοπίστηκε μόλυνση σε ελιές, εσπεριδοειδή ή σε αμπέλια. Στις Βαλεαρίδες νήσους εντοπίστηκαν 431 περιπτώσεις Xylella διάφορων υποειδών.

 

Σύμφωνα με τη Landa, η ασθένεια ίσως βρισκόταν αδρανής για χρόνια σε καλλιέργειες όπου δεν είχαν εκτιμηθεί σωστά τα συμπτώματα και μάλλον αποκλείεται να πήδησε από χώρα σε χώρα, δεδομένου ότι η ασθένεια προκαλείται από διαφορετικά υποείδη και η εμφάνιση της δεν ήταν ταυτόχρονη σε όλες τις χώρες. Τέλος, ο Rafael M. Jimenez, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κόρδοβα, τόνισε την επικινδυνότητα αγοράς φυτών που δεν έχουν ελεγχθεί από μη πιστοποιημένα φυτώρια τα οποία ευθύνονται για την εξάπλωση του μύκητα Verticillium και για άλλες ασθένειες που προσβάλουν τους ελαιώνες.