Σημαντικό είναι το πρόβλημα της ξηρασίας στην Ιταλία εδώ και καιρό με τους ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες να υποφέρουν από την έλλειψη βροχής, τη στιγμή που μόνο στο 20% των ιταλικών ελαιώνων μπορεί να γίνει άρδευση με τεχνητά μέσα.


tuscane oliveΣε μερικές σημαντικές περιοχές όπως η Garda και η νότια Τοσκάνη, υπολογίζεται πως η φετεινή σοδειά θα μειωθεί κατά 50%, γεγονός που προβληματίζει τη βιομηχανία ελαιολάδου στη χώρα. Η Ιταλία, παράγει περίπου 350.000 τόνους ελαιολάδου σε περιόδους με φυσιολογικές συνθήκες, με την εσωτερική κατανάλωση να φτάνει τους 600.000 τόνους και τις εξαγωγές τους 400.000 τόνους. Η ξηρασία όμως, τους τελευταίους μήνες έχει επιβαρύνει την εθνική παραγωγή που είχε ήδη τεθεί σε κίνδυνο από την προηγούμενη ελαιοκομική σεζόν.


Σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου πρέπει να διατεθεί άμεσα μέρος των πόρων του Εθνικού Σχεδίου Ελιάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους ελαιώνες η έλλειψη νερού και γενικότερα να αποκτήσει ο αγροτικός τομέας τα μέσα που απαιτούνται για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει κάθε φορά όλο και περισσότερο τη γεωργία.