Ένα κατάστημα πολυτελείας που προβάλλει την διατροφή και το λάδι της Κρήτης


Το αυθεντικό καταφύγιο του Ελληνικού Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου (ΕΠΕ) στο Λονδίνο , είναι μια σπηλιά, στις όχθες του Τάμεση, ”Liquid Gold Cave”.


Πρόκειται για μια υπέροχη boutique που ειδικεύεται στο Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο (ΕΠΕ) και σε ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Διευθύνεται από μια πρώην Νευρολόγο, ενθουσιώδη οπαδό του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και των υγιεινών πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής.


liquid gold cave1Αυτά και άλλα πολλά αναφέρονται σε εκτενές άρθρο του Ισπανικού περιοδικού «Mercacei Delicatessen Magazine 91» συμφωνά με το οποιο η διαμονή στην Κρήτη της Δρ Stavia Blunt, για μια εκπαιδευτική άδεια, μεταμόρφωσε την ζωή της.


Η πρώην Νευρολόγος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κένυα με καταγωγή μισή Ελληνική και μισή Αγγλική και άσκησε το επάγγελμα της στο Λονδίνο μεταξύ του 1994 και 2012, στην Κρήτη διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής των Κρητικών και ιδίως η παραδοσιακή διατροφή τους, συνέβαλαν σημαντικά στην υγεία τους πράγμα που κατά την άποψη της πρέπει να αναδειχτεί και να γίνει ευρέως γνωστό.


Η «Σπηλιά με το υγρό ελληνικό χρυσό» άνοιξε τις πόρτες της και λειτουργεί από το 2010 στις όχθες του ποταμού Τάμεση.
Η εμπειρία της Δρ Stavia Blunt που έχει αποκτηθεί από αυτή «την αγάπη» της για το Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο και τον Μεσογειακό τρόπο ζωής, είναι αρκετά μεγαλη. Όπως είπε «έχω κάνει πολλά μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιόλαδου και έχω καθοδηγήσει την συγγραφή ενός από τα πιο διαδεδομένα βιβλία για αυτό το θέμα. Έχω μάθει επίσης πολλά για τις ελιές, την κηπουρική και την παραγωγή του ΕΠΕ. Θα έλεγα ότι είμαι ένας εμπειρογνώμονας στον τομέα του ελαιολάδου και είμαι ιδιαίτερα ειδικευμένη στα οφέλη του για την υγεία»
Στο κατάστημα με τα Ελληνικά gourmet προϊόντα «της πιο υγιεινής διατροφής στον κόσμο» εργάζονται και δύο συνεργάτες της ιδιοκτήτριας κ. Blunt που έχουν εκπαιδευτεί από την ιδία. Η Άννα Siemiasczko, διευθύντρια του Liquid Gold Cave και η Ελευθερία Καρυπίδη (Sales & Marketing) η οποία είναι Ελληνίδα που μεγάλωσε όπως λέει με ελληνικό ελαιόλαδο.

Η κουλτούρα των Βρετανών


Ωστόσο, η κουλτούρα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, είναι ελλειμματική στους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Στην Αγγλία υπάρχουν ακόμα αρκετοί ανίδεοι για το ελαιόλαδο και τα ευεργετήματα του έξτρα παρθένου αλλά και η πληροφόρηση για τις ποιότητες είναι γενικά κακή καίτοι αρχίζει να βελτιώνεται. Το κατάστημα μου λέει η κ. Blunt. δεν εστιάζεται μόνο στην προσφορά καλύτερου ελαιόλαδου, αλλά και στην εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με αυτό το υπέροχο προϊόν.


Μονό έξτρα παρθένο Ελληνικό


Το ελληνικό υγρό χρυσό Έξτρα Παρθένο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής στο κατάστημα μου. «Όλα τα ελαιόλαδα μου είναι από την Ελλάδα. Είναι έξτρα παρθένο υψηλής ποιότητας που αγοράζονται από τους καλύτερους παραγωγούς της Κρήτης και της νότιας Πελοποννήσου».


liquid gold cave2Τελευταία ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για ελαιόλαδο τελευταίας συγκομιδής με πολύ χαμηλές οξύτητες, γενικά χαμηλότερες από 0,3 ° κατά την ώρα της εμφιάλωσης και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. «Τα περισσότερα από αυτά είναι ΠΟΠ ΠΓΕ και πιστοποιημένα βιολογικά έξτρα παρθένα»


Το κατάστημα με την τοξωτή οροφή του ανακατασκευασμένο σε σπηλιά του τυπικού ελληνικού νησιού της Σαντορίνης, με κατάλληλη διακόσμηση και διαρρύθμιση εξυπηρετεί την προβολή των ντελικατέσεν προϊόντων που πωλούνται εκεί. Τα ΕΠΕ καταλαμβάνουν τη μία πλευρά του καταστήματος, οργανωμένη σύμφωνα με τη γεωγραφική τους θέση στο εσωτερικό της χώρας και την ελληνική ποικιλία ελιάς, και κάθε ένα συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή για το γούστο και τις χρήσεις των πελατών.


Μέχρι σήμερα, έχουμε οργανώσει αρκετά μαθήματα γευσιγνωσίας ελαιολάδου και μια Ημέρα Κρητικής Κουζίνας (Cretan Cookery Day) ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί και η «Λέσχη Κρητικού Δείπνου) όπου τα Έξτρα Παρθένα συνοδεύουν σε δημοσιότητα το φαγητό, το κρασί και την παραδοσιακή μουσική και χορούς της Ελλάδας.


Πηγή «Mercacei»