Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Η σημαντική έλλειψη βροχοπτώσεων κατά το τρέχον αλλά και το προηγούμενο έτος, σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας έχει ανησυχήσει τους παραγωγούς, οι όποιοι τώρα και αρκετό καιρό ζητούν μέτρα από την Κυβέρνηση για αντιμετώπιση των προβλημάτων και επιπτώσεων που προκλήθηκαν.


Στα πλαίσια αυτά η Κυβέρνηση της Ισπανίας αποφάσισε την λήψη σειράς μέτρων για ανακούφιση των πληγέντων από τη ξηρασία στη γεωργία και την κτηνοτροφία.


ksirasia ispaniaΤα μέτρα αυτά που παρουσίασε ο Jaime Haddad, Υφυπουργός Γεωργίας και Αλιείας, Διατροφής και Περιβάλλοντος σε συνάντηση με την Ένωση Γεωργών και Κτηνοτρόφων περιλαμβάνουν πέντε θεματικές ενότητες: τη γεωργική ασφάλιση, τη φορολογία, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, την Κ.Α.Π. και τον νόμο 10/2017.


Όσον αφορά τις ενισχύσεις της Κ.Α.Π., το Υπουργείο μέσω του Ισπανικού Ταμείου Γεωργικών Εγγυήσεων (Fondo Español de Garantía Agraria) ζήτησε από την Κομισιόν να επισπεύσει τις άμεσες ενισχύσεις και τις ενισχύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, που αφορούν ποσό που ξεπερνά τα 3.000 εκ. ευρώ συνολικά.


Σχετικά με τους κατόχους εκτάσεων που επλήγησαν από την ξηρασία, αποφασίστηκε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση τους από Τράπεζες, ενώ το Υπουργείο επεξεργάζεται μια νέα σειρά επιχορηγήσεων προσαρμοσμένων στις εκτάσεις αυτές.


Όσον αφορά τη φορολογία, αποφασίστηκε η μείωση των δεικτών φορολόγησης ενώ συζητείται οι ζημιές που προκλήθηκαν το 2017 από την ξηρασία να ληφθούν υπόψη στη δήλωση εισοδήματος του 2018.


Τέλος με τον Νόμο 10/2017 προβλέπεται απαλλαγή τελών άρδευσης και αναστολή πληρωμής για έναν χρόνο των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης που αντιστοιχούν στην περίοδο Ιουλίου 2017-Φεβρουαρίου 2018 για τους κατόχους γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την ξηρασία.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)