Έντονες διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια παραγωγών και οργανώσεων


Σοβαρό πλήγμα για τους ελαιώνες και την ελαιοκομία στην Τουρκία θεωρείται, σύμφωνα με διάφορες Τουρκικές Ελαιοκομικές Οργανώσεις. το προσχέδιο του νέου νόμου τον οποίο ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας.


tourkia antidraseisΤο νομοσχέδιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, δέχτηκε έντονη κριτική από τον τομέα ελαιολάδου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ονόμασαν την κίνηση αυτή ως «θανατική καταδίκη των ελαιώνων»  διότι, οπως υποστηρίζουν, ανοίγει τον δρόμο για την εξαφάνιση τους και την μετατροπή τους σε λατομεία και άλλα βιομηχανικά και οικιστικά συγκροτήματα.


Ο νόμος που ισχύει μέχρι στιγμής προστατεύει τους ελαιώνες, αφού απαγορεύει οποιαδήποτε εγκατάσταση δε σχετίζεται με την ελαιοπαραγωγή μέσα σε ελαιώνες αλλά και σε απόσταση λιγότερη των τριών χιλιομέτρων από αυτούς.


Τοπικές κοινότητες και οργανώσεις όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου» και η «Ένωση Φίλων της Ελιάς (Zeytin dostu Derneği)» εξέφρασαν την αντίθεση τους με συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Η όλη αντίδραση, πήρε μεγάλη δημοσιότητα με την συλλογή υπογραφών με πρωτοβουλία της Ένωσης των Φίλων της Ελιάς η οποία είχε τον τίτλο «Μην αγγίζετε τα ελαιόδεντρα μου». Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 30.000 υπογραφές, ενάντια στο προτεινόμενο προσχέδιο, ενώ στόχος των διοργανωτών είναι να συγκεντρώσουν 1 εκατομμύριο! .

 

Οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου


Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο του Νομοσχεδίου, οι εκτάσεις που έχουν λιγότερα από 15 ελαιόδεντρα ανα acre (4στρέμματα), δεν   θεωρούνται ελαιώνες και θα μπορούν σε αυτές να κατασκευάζονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εάν υπάρχει δημόσιο συμφέρον από αυτά.


Το ίδιο άρθρο καταργεί επίσης την ποινή της τρίμηνης φυλάκισης  των ατόμων που προβλεπόταν για όσους έβοσκαν ζώα σε ελαιώνες και την αντικαθιστά με πρόστιμο 5.000 τούρκικων λιρών (1.418$)., ενώ αυξάνει το πρόστιμο για όσους κόβουν παράνομα κλαδιά από ελαιόδεντρα από 2.000 λίρες (560$) σε 4.000 (1.120$).


Βέβαια, στον Τουρκικό Τύπο ανακοινώθηκε πως η Κυβέρνηση έκανε πίσω, αλλά αυτό φαίνεται ότι αφορούσε μόνο ορισμένα σημεία του προτεινόμενου νομοσχεδίου.


Πηγή: Olive Oil Times.