Διαγωνισμό ελαιολάδου, με προδιαγραφές του Παγκόσμιου διαγωνισμού Mario Solinas που διοργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβουλίου Ελαιόλαδου, διοργάνωσε πρόσφατα για πρώτη φορά η Τουρκία και απένειμε τα βραβεία στους νικητές σε τελετή που έγινε στις 28 Απριλίου 2017.


turkeyΈτσι, ενώ εμείς αναλωνόμαστε να ακολουθούμε την μόδα των ιδιωτικών διαγωνισμών με τα δείγματα των 2-3 φιαλών που στέλνονται από τους ενδιαφερόμενους, χωρίς κανείς να βεβαιώνει την ταύτισή τους με τις ετικέτες που εκπροσωπούν, οι γείτονές μας αποδεικνύονται μεθοδικότεροι.


Οργάνωσαν τον διαγωνισμό τους όχι μόνο με τις προδιαγραφές του «Mario Solinas» αλλά και με την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) που είναι ο μεγαλύτερος Δημόσιος Οργανισμός Ελαιολαδου στον κόσμο.


Γιατί τα υποψήφια δείγματα εξετάστηκαν απο Επιτροπή Καθηγητών Πανεπιστημίων για να διαπιστωθεί εάν ήταν σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού που απαιτεί λήψη των δειγμάτων από δεξαμενές τουλαχιστο 3 τόνων με παρουσία Συμβολαιογράφου. Τελικά τα 21 ελαιόλαδα που έγιναν αποδεκτά αξιολογήθηκαν από 8/μελη Επιτροπή ειδικών γευσιγνωστών αναγνωρισμένων από το ΔΣΕ .


Υπόψη ότι η Τουρκία ήταν μέλος του IOC από το 1962 μέχρι το 1998, όποτε αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της για να την επαναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2016.


Το Εθνικό Συμβούλιο Ελιάς και Ελαιολάδου Τουρκίας (UZZK) ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό να εντοπίσει τα προβλήματα του ελαιουργικού τομέα της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο του τομέα στην Τουρκία δημιουργώντας σχέσεις συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, βιομηχανίας και εγχώριας και ξένης αγοράς.


Σύμφωνα με στοιχεία του UZZK, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός ελαιοδέντρων στην Τουρκία έχει ανέλθει στα 170 εκ. και η παραγωγή ελαιολαδου της χώρας για την περίοδο 2016/17 υπολογίζεται να φτάσει τους 177.365 τόνους. Έτσι η Τουρκία, την περασμένη χρονιά (που ήταν πολύ άσχημη σε πολλές ελαιοπαραγωγές χώρες) αναδείχτηκε δεύτερη απο πλευράς παραγωγής ελαιολαδου μετά τις χώρες της Ε.Ε.