Προτάσεις του Συμβουλίου  Ελαιολάδου της Ανδαλουσίας για την ΚΑΠ.


    Οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που τώρα βρίσκονται σε στάδιο διαπραγματεύσεων και θα εφαρμοστούν από το 2020, απασχόλησαν την συνεδρίαση του Συμβουλιου  Ελαιολάδου της Επαρχίας της Χαέν της Ανδαλουσιας. Βασικός στόχος  της συνεδριασης  αυτης  ηταν ο καθορισμός μιας κοινής θέσης για την νεα μεταρρύθμιση της ΚΑΠσε οτι αφορα τις ενισχυσεις στην ελαιοκαλλιεργεια.

 

Olivares Espana1Ο Francisco Reyes, Πρόεδρος του Συμβουλίου, αλλά και της Επαρχίας  Χαέν, σε δηλωσεις του τόνισε πως η νέα ΚΑΠ θα πρέπει να είναι δυναμική και δίκαιη, ώστε να εξασφαλίσει στην Ανδαλουσία τον προϋπολογισμό που της αναλογεί και συγχρόνως να επαναφέρει τα χαμένα κονδυλία της προηγούμενης μεταρρύθμισης. Οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν 272 εκ. € για την επαρχία.  Η  νέα μεταρυθμιση, οπως είπε,  εάν δεν  βελτιωσει την παλαια κατασταση, θα έχει σοβαρες δυσμενείς  επιπτώσεις στην περιοχή,  αφού το ελαιόλαδο έχει θεμελιώδη σημασία στην απασχόληση και την οικονομία της επαρχίας.


  Το Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη την πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν και μέλη της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) της Χαέν,  πρότεινε τα εξής:


-Υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της διακύμανσης της τιμής του ελαιολάδου έτσι ώστε να διατηρείται  σετικως   σταθερή τοσο  για τους παραγωγούς, οσο  και για τους καταναλωτές.
-Οι ελαιώνες που βρίσκονται σε μειονεκτικές περιοχές πρεπει να έχουν προτεραιότητα στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του κανονισμού της ΕΕ
- Χορήγηση επιχορηγήσεων για  ενθάρρυνση νέων  στην απασχόληση στον αγροτικό τομέα
-Παροχή οικονομικων ενισχυσεων για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό  των γεωργικών εκμεταλλεύσεων