Η χαμηλή παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία και την Ιταλία που οδήγησε σε προβλήματα τροφοδοσίας, αλλά και η πτώση του βρετανικού νομίσματος, σύμφωνα με το περιοδικό Oliveoiltimes είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη αύξηση της τιμής του ελαιολάδου στη Βρετανία, σημειώνοντας μάλιστα υψηλό επταετίας. Η πτώση της στερλίνας που ήταν επακόλουθο του Brexit συνέβαλε στο να αυξηθεί η τιμή του εισαγόμενου ελαιολάδου κατά 20%.


Οι εστιάτορες της Βρετανίας επλήγησαν έτσι από το ακριβότερο ελαιόλαδο. Αρκετοί εκφράστηκαν ανοικτά για την αύξηση της τιμής στα βασικά είδη διατροφής.


britainΟ Francesco Mazzei, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Sartoria που εδρεύει στο Λονδίνο ανέφερε στο Bloomberg ότι έχει αυξήσει τις τιμές στο μενού του για να καλύψει τα επιπλέον έξοδα που προέκυψαν από την προμήθεια του ελαιολάδου. Το οποίο έχει γίνει είδος πολυτελείας»


Ο ιδιοκτήτης του Bocca di Lupo, Jacob Kennedy δήλωσε στο Bloomberg πως δεν είναι πια σε θέση να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μέχρι τώρα προτιμούμενη μάρκα ελαιολάδου στο εστιατόριο του. Ο Jamie Oliver ρίχνει την ευθύνη για το κλείσιμο εστιατορίων της αλυσίδας «Jamie’s Italian» στην κατάρρευση της στερλίνας που είχε σαν αποτέλεσμα υψηλότερο κόστος για την αγορά ελαιολάδου και άλλων υλικών από την Ιταλία. Ο ίδιος δήλωσε στην Independent: «Το ελαιόλαδο είναι ακριβό γιατί η τύχη του βρίσκεται στα χέρια της φύσης». Ωστόσο σύμφωνα με άλλες κριτικές ο Jamie Oliver δεν κατάφερε να προσελκύσει πελάτες για άλλους λόγους και κυρίως «εξαιτίας του Brexit».


Οι Βρετανοί καταναλωτές επίσης επλήγησαν από την υψηλότερη τιμή του ελαιολάδου, η οποία αυξήθηκε γύρω στο 20% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2016 στα Σούπερ Μάρκετ.


Ο Walter Zanre, Διευθυντής της εταιρίας Filippo Berio UK είπε στην Telegraph: «Το 2017 θα είναι μία πολύ κακή χρονιά για τους καταναλωτές ελαιολάδου» ιδίως του έξτρα παρθένου. Η τιμή του οποίου μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30% σε περίπτωση που η Στερλίνα και το Ευρώ έρθουν σε απόλυτη ισοτιμία.


Ο Zanre εξέφρασε φόβους για επερχόμενη κρίση στο ελαιόλαδο η οποία ίσως να είναι χειρότερη απ’ ότι μπορούμε να φανταστούμε. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ζήτηση ελαιολάδου έχει πρόσφατα εκτοξευτεί, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί.


Η Βρετανία εισάγει γύρω στους 300.000 τόνους ελαιόλαδο ετησίως, με το 50% αυτού να προέρχεται από την Ισπανία και την Ιταλία.


Η τιμή του Ισπανικού ελαιολάδου εκτινάχτηκε κατά 10% περίπου από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο άστατος καιρός στην περιοχή της Μεσογείου το 2016 είχε ως αποτέλεσμα τη φτωχή παραγωγή η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην υψηλή τιμή του ελαιολάδου.