- Ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού, έχει 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί στις γυναίκες που ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή, δηλαδή άφθονα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο. Ο καρκίνος μαστού με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς (ΟΟΤ) είναι μια αρκετά επιθετική μορφή καρκίνου που χτυπά τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο και αποτελεί το 1/3 όλων των μορφών του καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που αναπτύσσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχουν χαμηλές πιθανότητες επιβίωσης, καθώς ο τύπος αυτός δεν μπορεί αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία.


breast cancerΑπό παλιά η διατροφή έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού ή κάποιας άλλης μορφής καρκίνου. Πρόσφατη επιστημονική Ολλανδική μελέτη (Netherlands Cohort Study) έδειξε πως η μεσογειακή διατροφή ευνοεί την πρόληψη εμφάνισης καρκίνου.


Οπως αναφέρει το περιοδικό Oliveoiltimes η μελέτη αυτή διεξάχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία και χρηματοδοτήθηκε από το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, και έδειξε πως ο καρκίνος του μαστού με αρνητικούς οιστρογονικούς υποδοχείς έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλωθεί σε άτομα που ακολουθούν τη Μεσογειακή διατροφή. Η μελέτη διήρκησε 20 χρόνια και συμπεριέλαβε 60.000 γυναίκες ηλικίας 55-69 χρόνων. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν πως όσες από τις συμμετέχουσες εφάρμοσαν αυστηρά τη Μεσογειακή διατροφή, σημείωσαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης του ER αρνητικού κατά 40%.


Η Παναγιώτα Μήτρου, Διευθύντρια χρηματοδότησης ερευνών του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) δήλωσε στην Telegraph: «Η σημαντική αυτή μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδίως της επιθετικής αυτής μορφής (ER αρνητικός), είναι μειωμένος για όσους ακολουθούν τη Mεσογειακή διατροφή.»


Σύμφωνα με κλινική μελέτη που έγινε στην Ιταλία το 2016, γυναίκες που ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή σημείωσαν μικρότερο ποσοστό υποτροπής στον καρκίνο του μαστού. Τέλος, μελέτη που έγινε το 2015 από την E. Toledo και τους συνεργάτες της έδειξε πως ο κίνδυνος διηθητικού καρκίνου μειώθηκε κατά 68% σε άτομα που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.