Εκριζώνονται 10.000 αιωνόβιες ελιές στην Απουλία για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου
Έντονες αντιδράσεις παραγωγών και παραγόντων της περιοχής.

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Αριθμός 10.000 ελαιοδέντρων μεταξύ των όποιων και αιωνόβια δέντρα 400 και άνω ετών μέσα στον αναγνωρισμένο από την Unesco ελαιώνα της Puglia (Απουλίας) στην Ιταλία, πρόκειται να εκριζωθούν και να μεταφυτευτούν εξαιτίας των εργασιών για το πέρασμα αγωγού φυσικού αερίου.

dentra apouliaΌπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της TAP (Trans Adriatic Pipe line) στο Reuters «μέσα σε λίγες μέρες θα αρχίσουμε την μετακίνηση των ελαιόδεντρων αφού τηρηθούν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες. Ωστόσο, οι κάτοικοι της Απουλίας, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι τo 2015 συνέβαλαν στο να αποτραπεί το σχέδιο για καταστροφή των μολυσμένων ελαιόδεντρων από την Xylella Festidiosa, έχουν διχαστεί με την εξελιξη αυτή.

Μια μερίδα απο ελαιοπαραγωγούς υποστηρίζει ότι ο ελαιώνας αποτελεί μέρος της ταυτότητας της Απουλίας και δεν πρέπει να καταστραφεί, ενώ άλλοι θεωρούν ότι ο αγωγός θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή. Ανησυχίες όμως υπάρχουν και για ενδεχόμενες επιπτώσεις του έργου αυτού στον τουρισμό.

agogos gasΑπο την πλευρά του ο κ. Marco Poti Δήμαρχος του Melendugno της Απουλίας δήλωσε στο Reuters ότι , «υπάρχει ο κίνδυνος κάποια ελαιόδεντρα να μην επιβιώσουν, ενώ η μεταφύτευση τους θα μπορούσε να τα εκθέσει στην Xylella fastidiosa, την θανατηφόρα ασθένεια που κατέστρεψε χιλιάδες ελιές της Απουλίας το 2015» Παράλληλα ο Michele Emiliano, Kυβερνήτης της Περιφέρειας της Απουλίας τάχθηκε στην πλευρά των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, ασκώντας πιέσεις έτσι ώστε ο αγωγός να κατασκευαστεί βόρεια των ελαιώνων, μέσα σε μία βιομηχανική περιοχή.

Οι στόχοι και το κόστος του αγωγού
Ο δια-αδριατικός αγωγός φυσικού αερίου του όποιου το κόστος στην περιοχή της Απουλίας θα ανέλθει σε 40 δις $ , αποτελεί μέρος του τεράστιου αγωγού μήκους 870 Χαμ, που θα μεταφέρει ετησίως 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη από το κοίτασμα Shah Denis στο Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός προβλέπεται να φτάσει στη Νότια Ιταλία αφού πρώτα περάσει από την Αδριατική θάλασσα, την Αλβανία και την Ελλάδα όπου θα ενώνεται με τον αγωγό της Ανατολίας στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, στην περιοχή των Κήπων.
Σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις υπολογίζεται ότι το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ιταλία το 2020 και το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας καθώς θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)