Με την ευκαιρία της νέας Συμφωνίας για την οργάνωση και λειτουργία το 2015

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Η διεκδίκηση ενός αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου, πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο και μέριμνα της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ευκαιρία της συζήτησης της νέας διακρατικής Συμφωνίας που διέπει τον ρόλο και την λειτουργία του μέσα στο 2015.


ioocΑυτό όχι μόνο απαιτείται αλλά και επιβάλλεται αφού ο συνήθως υποβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στον μεγαλύτερο αυτό οργανισμό ελαιολαδου στον κόσμο , τα τελευταία χρόνια ήταν τελείως ανύπαρκτος, παρά το ότι είναι η τρίτη Ελαιοπαραγωγός χωρά στον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι το Δεινές Συμβούλιο Ελαιόλαδου είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός για το ελαιόλαδο σε παγκόσμιο επίπεδο και μετέχουν σε αυτόν όλες οι Ελαιοπαραγωγικές και καταναλώτριες χώρες που κόσμου.


Η συμμετοχή της Ελλάδας στην στελέχωση της Διοίκησης αλλά και του χαμηλόβαθμου προσωπικού του Οργανισμού αυτού τα τελευταία χρόνια είναι ανύπαρκτη ,ενώ κυριαρχεί η συμμετοχή εκπροσώπων της Ισπανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Αραβικών χωρών αλλά και της Τουρκίας η οποια μάλιστα παίζει ενεργό ρόλο.


Από την άλλη πλευρά σημαντική υστέρηση της χώρας μας στα πλαίσια του Παγκόσμιου αυτού Οργανισμού αυτού αποτελεί και το γεγονός ότι στις επίσημες γλώσσες του στις οποιες γίνονται οι μεταφράσεις των ομιλιών κατά τις Συνόδους και των επίσημων κειμένων, είναι μόνο η Ισπανική, Ιταλική, Γαλλική, Αγγλική, και η Αραβική και όχι η Ελληνική, παρά την συμμετοχή της Ελλάδας τόσο στην Παραγωγή όσο και στην κατανάλωση ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Τελευταία, η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Συμβούλιο γίνεται με παρακολούθηση των Συνόδων και άλλων διαδικασιών απο τεχνικούς Υπαλλήλους του ΥπΑΑΤ, χωρίς στην συνέχεια να υπάρχει επίσημη ενημέρωση των Ελαιουργικών Φορέων της χώρας για τις αποφάσεις και τα λοιπά τεκταινόμενα στο Συμβούλιο.


Προσφατα κατά την 102η Σύνοδο του Συμβουλίου, που έγινε στις 24-26 Νοεμβρίου 2014 στην έδρα του στην Μαδρίτη, συζητήθηκε το θεμα της ανανέωσης της Συμφωνίας της λειτουργίας του, δεδομένου ότι η τρέχουσα, δεκαετούς διάρκειας, ήδη έληγε στις 31/12/2014.


Τελικά, όμως, αποφασίστηκε παράταση της τρέχουσας για ένα έτος ακόμη προκειμένου να εξεταστούν και συζητηθούν οι όροι της νέας Συμφωνίας για τους στόχους και την λειτουργία του τα επόμενα χρόνια.


Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, αφού η Τουρκία, που ασκεί την προεδρία κατά το τρέχον έτος, η Τυνησία και το Ισραήλ, διαφώνησαν προτείνοντας η παράταση της Συμφωνίας να είναι διετής.


Υπο συζήτηση τέθηκε επίσης και η συνέχιση της θητείας του Εκτελεστικού Διευθυντή Jean-Louis Barjol και του Αλγερινού αναπληρωτή του κ. Ammar Assabah, και τελικά αποφασίστηκε να ανανεωθούν και αυτές για το έτος 2015.


Υπόψη ότι τα 17 Κράτη Μέλη του Συμβουλίου που μετέχουν στο Συμβούλιο σήμερα είναι η Αλβανία, η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αίγυπτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ιράν, το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, η Συρία, η Τυνησία, η Τουρκία και η Ουρουγουάη,
Απο τα Μελή αυτά όμως η Συρία, ο Λίβανος, η Λιβύη και το Ιράκ δεν έχουν δικαίωμα ψήφου καθώς δεν έχουν πληρώσει την συνδρομή τους, οπότε στην ψηφοφορία που έγινε για την νέα Συμφωνία συμμετείχαν μονό τα 13 μέλη.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.