Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Burns έδειξε ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης εγκαυματων.
Οι ασθενείς με εγκαύματα έχουν αυξημένες διατροφικές ανάγκες σε θερμίδες, πρωτεΐνες, καθώς και ανόργανα άλατα και βιταμίνες. Αρα η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας  για  την επούλωση εγκαυμάτων.

 Με δεδομενο οτι η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης θεραπεία είναι ευεργετικές για την αντιμετώπιση εγκαυμάτων, οι ερευνητές προχώρησαν στην αξιολόγηση της επίδρασης μιας δίαιτας πλούσιας σε ελαιόλαδο για την επούλωση των εγκαυμάτων σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
Η μελέτη εγινε  σε 100 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο 10-20 % της επιφάνειας του σώματος τους. Η διατροφή των ασθενών περιελάμβανε κατανάλωση ελαιόλαδου ή ηλιέλαιου. Οι ασθενείς εξετάστηκαν καθημερινά και, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές σε ότι αφορά στα εγκαύματα στη συνολική επιφάνεια του σώματος, υπήρξαν σημαντικές διαφορές στη διάρκεια επούλωσης των τραυμάτων και της νοσηλείας. Στην ομάδα του ελαιόλαδου φαίνεται να επιταχύνθηκε η επούλωση των τραυμάτων και να μειώθηκε η διάρκεια της νοσηλείας σε σχέση με την ομάδα των ασθενών που κατανάλωνε ηλιέλαιο.