Ενώ η Ιταλία θέτει την Ελιά σε στρατηγική προτεραιότητα, η Ελλάδα την θυσιάζει για άγνωστες σκοπιμότητες!

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
Ενώ η Ιταλία έθεσε την ελαιοκαλλιέργεια σαν τομέα στρατηγικής σημασίας με την νέα ΚΑΠ, η Ελλάδα, ως φαίνεται, την θυσιάζει ως άλλη Ιφιγένεια για άλλες αμφίβολης σημασίας επιλογές και άγνωστες σκοπιμότητες, προκαλώντας ως είναι φυσικό, εύλογες πικρίες και αντιδράσεις των ελαιοπαραγωγών. 


fragmaΑυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του κλιμακίου του ΥΑΑΤ που επισκέφτηκε προ ήμερων την Κρητη, με τις οποιες αντί να δοθούν κάποια στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος των περικοπών και τους λόγους που τις επέβαλαν, προσφέρθηκαν παρήγορες, πυροσβεστικές υποσχέσεις για «Φράγματα» που θα …. κατασκευαστούν με πιστώσεις ύψους 600 εκ. ευρω συνολικά, οι οποίες θα προέλθουν από τον Β΄ Πυλώνα της ΚΑΠ !


Με αλλά λόγια Φράγματα με τα χρήματα των ελαιοπαραγωγών, αφού θα κατασκευαστούν, όχι από τις πιστώσεις «Δημοσίων Επενδύσεων» από όπου γίνονται ολα τα έργα υποδομής στην Ελλάδα, αλλά με χρήματα από τις περικοπές των ενισχύσεων τους.


Από την άλλη πλευρά, το ίδιο κλιμάκιο, χαρακτήρισε απλά ως «λάθος» την εκτίμηση των Φορέων της Κρήτης για περικοπές στην ελαιοκαλλιέργεια ύψους άνω των 200 εκ. ευρω ετησίως, χωρίς να δώσει καμιά δική του εξήγηση ούτε για το ποιό είναι το πραγματικό ύψος των περικοπών, ούτε για τους λόγους που το επέβαλαν, αλλα ούτε και για το αν τηρηθεί η σύσταση του Κανονισμού για περιορισμο των περικοπών, όχι πάνω από 30%! Έτσι, αβασάνιστα κατέληξαν στο «παρήγορο» συμπέρασμα ότι η Κρητη δεν αδικείται με την νέα ΚΑΠ! Συμπέρασμα όμως που δεν αντέχει ούτε στην κοινή λογική, ούτε βέβαια και στην ποσοτική σύγκριση, αφού τα περίφημα 600 εκ. ευρω, θα διατεθούν μέσα σε 5 χρόνια, ενώ τα 200 εκ. ευρω θα περικόπτονται κάθε χρόνο από τις επιδοτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών!

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.