Αγνωστη και η εφαρμογή του Κανονισμού για την μείωση των ενισχύσεων άνω του 30%

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Ωστόσο η αποφυγή επιβεβαίωσης για την εφαρμογή της δικλείδας ασφαλείας για μη περικοπή των ενισχύσεων πάνω από 50% που συνιστά ο Κανονισμός της ΕΕ, αλλά και η μη διευκρίνηση του αν δικλείδα αυτή θα περιλαμβάνει η όχι τις γενικές οριζόντιες περικοπές, που θα γινουν σε όλες τις ενισχύσεις, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, η ρύθμιση αυτή να καταστεί «δαμόκλειος σπάθη» που θα καταλήξει σε μείωση των ενισχύσεων πάνω από 50% !


klademaΚι αυτό γιατί, αν οι οριζόντιες περικοπές του 8,5% για δημοσιονομική πειθαρχία, που ήδη έγιναν από πλευράς ΕΕ, ως φαίνεται κακώς από φέτος και οι περικοπές 15% που θα γίνουν απο το 2015 για ειδικές ενισχύσεις (συνδεδεμένες, νέοι αγρότες, φυσικοί περιορισμοί) προστεθούν στο 30%, τότε, για τους ελαιοκαλλιέργητές οι περικοπές συνολικά θα γινουν: 8,5%+15%+30% = 53,5%!


Πέραν όμως από το ενδεχόμενο αυτό, η μη θεσμική κατοχύρωση του 30% είναι σαφές ότι θα οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων της ελιάς αρκετά πάνω από 53,5%. Κι αυτό γιατί η μέση ενίσχυση της ελαιοκαλλιέργειας από τα 152,9 €/στρ που είναι σήμερα, θα καταλήξει στο οριο της «Περιφέρειας Δενδρωδών», που με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα (9,7 εκατ. στρ έκταση και 470 εκατ. ευρω ενισχύσεις) θα είναι 48,5€ /στρ και όχι 51,5 που συνήθως ανακοινώνεται, όποτε η μείωση θα είναι 68,5% !

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.