Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Κατά πολύ υψηλότερες, μέχρι και 4 ευρω, οι τιμές σε διαγωνισμούς στην Πελοπόννησο


Σε αρκετά υψηλά επίπεδα και κάπως σημαντικές διαφορές μεταξύ των Κρατών κινούνται οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα.


ispania12-2014Έτσι, στην Ιταλία,.η τιμη των 6,16 ευρω που σημειώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου, διατηρήθηκε στα 5,69 ευρω στα τέλη του ιδιου μηνα.


Η εξελιξη αυτή, προέκυψε μετά τις τελευταίες εκτιμήσεις του ISMEA για παραγωγή της Χώρας μειωμένη κατά 35-45% κατά περιοχές, εξαιτίας δυσμενων καιρικών συνθηκών και ασυνήθιστων Δακο-προσβολών.
Παράλληλα στην Ισπανία, οι ανοδικές τάσεις που διαμορφώθηκαν από τα μέσα του περασμένου Αύγούστου, λογω των εκτιμήσεων για πολύ μειωμένη, πάνω από 50%, παραγωγή στην χωρα, συνεχίζονται μέχρι σήμερα οδηγώντας τις τιμές παραγωγού για το εξτρα και μέχρι 3,47 ευρω.


Στην Ελλάδα η γενικά καλή φετινή παραγωγή, αλλά και οι αγκυλώσεις της αγοράς διαμορφώνουν γενικά τιμές κάπως χαμηλότερες που κυμαίνονται στα 3 ευρω για «κόψιμο» μικροποσοτήτων και στα 3,5-4,0 ευρω για μεγάλες ποσότητες σε δημοπρασίες.


Ετσι, στον Α.Σ. Αγίων Απόστολων Λακωνίας, με την πρώτη δημοπρασία τον Οκτώβριο επετεύχθητε τιμή 3,44€/κ , ενώ με την δεύτερη επετεύχθητε τιμή 3,76 για 340 τόνους, ενώ τελευταία κλείστηκε συμβόλαιο για 3 βυτία ( 75 τόνους) με τιμή 4 ευρω το κιλό!


Επισης στον Α.Σ. Αγ. Δημητρίου – Αγ. Νικόλαου και Ταλάντων Μονεμβασιάς με διαγωνισμό επίσης επιτεύχθηκε τιμή 3,96€/κ

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.