Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Οπωσδηποτε, η όλη πορεία των τιμών φέτος, χαρακτηρίζεται από αισθητές διαφορές μεταξυ Κρατων και περιοχών και σημαντικές χρονικές διακυμάνσεις, πραγμα που φαινεται να οφειλεται στον τρόπο των πωλήσεων αλλα και στην «νευρικότητα και την αγωνία» των αγοραστών, οι όποιοι μετέρχονται διάφορους τρόπους για να εξασφαλίσουν προϊόν με τιμές όσο γίνεται χαμηλότερες.


timesΗ κατασταση αυτή, όπως είναι φυσικο, εγκυμονεί αστοχίες και κινδύνους για Παραγωγούς, Ελαιοτριβεία και Εμπόρους, στην αποτροπή των οποίων, σημαντικο ρόλο παίζει η διαφάνεια της αγοράς.
Και το «Εβδομαδιαίο Δελτίο Τιμών» του ΣΕΔΗΚ που δημοσιεύεται κάθε Τριτη-Τετάρτη στο www.sedik.gr, φαινεται να παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαφάνεια της αγοράς. Κι αυτό γιατί παρέχει τιμές 25 επώνυμων επιχειρήσεων και οργανώσεων από όλη την Ελλάδα αλλα και επίσημων φορέων από Ισπανία και Ιταλία που το εμπιστευονται. Αποδειξη ότι, την περιοδο αυτή το Δελτιο αυτό, συγκεντρωνει 2.500 -3.000 αμεσα ενδιαφερομενους επισκεπτες ημερησιως.


Γιαυτο, και παρα το ότι καποιοι - ευτυχώς πολύ λίγοι - αγοραστές, για τους δικούς στους λόγους, δεν φαίνεται να το συμπαθούν ιδιαίτερα, θα καταβληθεί προσπάθεια να συνεχιστεί.
Οι συγκεκριμενες τιμες που προσφερονται στις 2 Δεκεμβρίου οι τιμές για ελαιόλαδο εξτρα (Οξ.0,3ο) κυμαίνονται στην Κρήτη απο 2,90-3,05 €/κ, στην Πελοπόννησο - Ιόνια από 2,95- 3,0 €/κ, ενώ και στην Κύπρο ανέβηκαν επίσης στα 2,85 €/κ.


Στην Ισπανία οι τιμές παραγωγού στις 2 Δεκεμβρίου κυμάνθηκαν από 2,76-3,47 €/κ , ενώ στην Ιταλία στα τέλη Νοέμβριου ήταν 5,69 για το εξτρα, 3,66 για το κοινο παρθένο και 2,26 για το Λαμπάντε.


Ωστόσο , αυτό που πρέπει να προβληματίσει παραγωγούς και ελαιοτριβεία στην Κρητη είναι ότι στις πωλήσεις που γίνονται με διαγωνισμούς στην Πελοπόννησο, οι τιμές που επιτυγχάνονται είναι κατά πολύ υψηλότερες. Επομενως, οι Συνεταιρισμοι τουλαχιστο αλλα γιατί όχι και τα Ιδιωτικα ελαιοτριβεία, θα πρεπει, εφοσον θέλουν εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τους πελάτες τους, αλλα και καλύτερη εικονα αξιποιστίας για τις επιχειρησεις τους, θα πρέπει να υιοθετησουν τις πωλησεις με διαγωνισμους. Η ιστοσελιδα του ΣΕΔΗΚ, όπως παντοτε προσφέρεται δωρεάν για την δημοσιευσή τους.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.