Ο ΕΦΕΤ οφειλει να εντείνει τους ελέγχους και να επιβάλλει κυρώσεις.
Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*
Διακίνηση σπορέλαιου που ήταν χρωματισμένο και φερόταν ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, από την Σούγια Χανίων, αποκάλυψε η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια ελέγχων που διενέργησε σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Η περίπτωση που παρουσιάστηκε σχεδόν όμοια και τον περασμένο Μάιο, με αναφορά και πάλι του ονόματος της Σούγιας Χανιών, επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενο άρθρο μας για τους κινδύνους νοθειών και απατών που εγκυμονεί η φετινή χρονιά με το σημαντικό, έλλειμμα που παρουσιάζει η παγκόσμια παραγωγή ελαιολαδου. Παράλληλα όμως η επανάληψη του φαινομένου, δείχνει ότι περιπτώσεις της μορφής αυτής φαίνεται ότι αποφέρουν αρκετά υψηλά κέρδη, ενώ συγχρόνως αποδεικνύει ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται από τον ΕΦΕΤ είναι το ολιγότερο ανεπαρκείς. Γιατί δεν εξηγείται αλλοιώς η επανάληψη όχι μόνο του φαινομένου, αλλά και η αναφορά του ίδιου χωριού, ως τόπου προέλευσης του προϊόντος, πράγμα που βέβαια εκτός των άλλων προκαλεί και μια έμμεση δυσφήμηση του.
Όπως αποκαλύφθηκε από τους πρόσφατους ελέγχους, τα ελαιόλαδα με τις ενδείξεις: «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΛΚΥΟΝΙΣ» και «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ» δεν ήταν καν ελαιόλαδα, αλλά σπορελαια «τεχνητά κεχρωσμένα»!
Ειδικότερα το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΑΛΚΥΟΝΙΣ», ήταν σε συσκευασία των 5L, έφερε ημερομηνία λήξης 31-12-2016 και τις ενδείξεις «Κοντογιώργης Αντώνης – Σούγια Χανίων» και διακινούνταν από την εταιρία «Ιντας Παύλος» με έδρα την Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ», ήταν σε συσκευασία των 5 L , έφερε ημερομηνία ανάλωσης «κατά προτίμηση πριν από 08-07-2016» αλλά δεν έφερε καμία ένδειξη για τον τυποποιητή και διατίθετο από πλανόδιο έμπορο.
Πάντως, συμφωνα με την Εφημεριδα «Σελινιώτικα Νέα» στο Σέλινο των Χανίων δεν υπάρχει ελαιοπαραγωγός με το όνομα που αναφέρεται στην τωρινή περίπτωση, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το όνομα της Σούγιας Χανίων αναφέρεται για δεύτερη φορά σε παρόμοια περίπτωση. Πέρυσι τον Μάιο (βλέπε www.sedik.gr αρχείο Ελαιοκομικών Νέων 8-5-14) αποκαλύφθηκε πάλι από τον ΕΦΕΤ στην Θεσσαλονίκη χρωματισμένο σπορέλαιο που διακινούνταν ως ελαιόλαδο με την εμπορική επωνυμία «ΔΑΦΝΗ» σε συσκευασία των 5 L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο έφερε τις ενδείξεις «Γρυπάκης Νικόλαος-Σούγια Χανίων»
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, δηλωνει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μετα απο άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.