Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς το αρμόδιο Υπουργείο

γράφει η Μαρία Φουντουλάκη - Χανιώτικα Νέα

Τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης κατά 68,3% στις ενισχύσεις για την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της νέας Κ.Α.Π., που, σε συνδυασμό με τις ζημιές που προκάλεσε η ακαρπία του 2013 και τις χαμηλές τιμές του ελαιολάδου των προηγούμενων ετών, θα προκαλέσει δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και στην αγροτική οικονομία της Κρήτης, επισημαίνουν με κοινή ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Ξανθός, Κων. Δερμιτζάκης, Μ. Διακάκη, Μιχ. Κριτσωτάκης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Γ. Σταθάκης, Β. Αποστόλου και Δημ. Κοδέλας.

 

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «στους ελαιοπαραγωγούς υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σχετικά με το περιεχόμενο της εθνικής πρότασης για την ελαιοκαλλιέργεια στις συνθήκες της νέας Κ.Α.Π., όπως έχει εκφραστεί και με υπομνήματα του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) προς το ΥΠ.Α.Α.Τ., τα οποία δυστυχώς παραμένουν αναπάντητα από το Υπουργείο». Παράλληλα αναφέρουν ότι «από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠ.Α.Α.Τ. διαπιστώνεται ότι, ενώ γίνονται συνεχώς αναφορές και ρυθμίσεις για άλλες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκι, συνδεδεμένες, κτηνοτροφία κ.ά.) αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την ελαιοκαλλιέργεια. Από τα γενικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον κ. υπουργό Α.Α.Τ. στη Βουλή στις 25/7/2014 για την περιφέρεια “δενδρώδεις”, προβλέπονται έκταση 9,7 εκατ. στρ. και 470 εκατ. € ενισχύσεις.

 

Επομένως η μέση ανά στρέμμα ενίσχυση για όλες τις “δενδρώδεις” και άρα και για τις ελιές, θα καταλήξει το 2019 στα 48,45 € ανά στρέμμα αντί 152,9 € ανά στρέμμα που ήταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΥΠ.Α.Α.Τ.».

 

«Η δραστική περικοπή των ενισχύσεων των ελαιοκαλλιεργητών είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει την οικονομική αδυναμία ανταπόκρισής τους στο αυξημένο κόστος παραγωγής και μοιραία θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να ενημερωθούν πλήρως για το πώς σχεδιάστηκε η νέα Κ.Α.Π., τι ακριβώς προβλέπει για την ελαιοκαλλιέργεια, ποιες είναι οι επιπτώσεις της στην ενιαία ενίσχυση και ποιοι λόγοι επέβαλαν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

 

Επίσης ζητούν να μάθουν ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου για τη στήριξη της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα και ειδικότερα στην Κρήτη.