Κίνδυνοι για νοθείες και απάτες!
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
Η άνοδος των τιμών, στην αρχή της περιόδου συγκομιδής, θεωρείται ενδεικτική της ανοδικής τάσης, η οποία έχει διαμορφωθεί σαν συνέπεια βασικά δύο παραγόντων. Από τη μια πλευρά της μεγάλης εξάντλησης των αποθεμάτων τόσο στην Ισπανία και Ιταλία όσο και στην Ελλάδα και από την άλλη πλευρά της σημαντικά μειωμένης φετινής παραγωγής σε επίπεδο μεσογειακών χωρών. Η Ισπανία, που παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής, εκτιμάται ότι φέτος θα έχει μειωμένη παραγωγή κατά 50% περίπου.
Ιδια όμως ή και μεγαλύτερη μείωση φαίνεται να υπάρξει και στην Ιταλία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκτιμήσεις κατεβάζουν την παράγωγη ακόμη και στους 200 χιλ. τόνους.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε ιταλικά ΜΜΕ, η ελαιοπαραγωγή της περιοχής της Ούμπριας έχει υποστεί μαζική προσβολή από δάκο και άλλα παράσιτα της τάξεως του 80% και η κα LUCIANA SQUADRILLI, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Ούμπρια, ζητά εσπευσμένα τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση για ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών.
Από την άλλη πλευρά στην Ελλάδα είναι μεν καλή η παραγωγή, αλλά οπωσδήποτε δεν θα φθάσει στη συνήθως διογκωμένη εκτίμηση των 300 χ.τ. του Υπ.Α.Α.Τ. Ειδικά για την Κρήτη, οι πλείστες εκτιμήσεις την ανεβάζουν το πολύ στους 100 χ.τ.
Ετσι, είναι φανερό ότι φέτος θα έχουμε ένα σημαντικό έλλειμμα σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο, όπως είναι φυσικό, προκαλεί σοβαρές ανοδικές τάσεις στις τιμές.
Οπωσδήποτε, οι εξελίξεις αυτές είναι ευχάριστες για τους παραγωγούς, αλλά δεν πρέπει να οδηγήσουν σε υπεραισιοδοξία, διότι η αγορά έχει και απρόβλεπτους παράγοντες. Έτσι, κάνεις δεν ξέρει ποια θα είναι η γενική συμπεριφορά των παραγωγών, όταν σε λίγο θα αυξηθούν οι ποσότητες που παράγονται, ενώ πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν πιεστικές ανάγκες λόγω της κρίσης.
Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί εύκολα να εκτιμηθεί η στάση των τυποποιητών, πολλοί από τους οποίους και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν προβλήματα δανειοδότησης, αλλά και προβλήματα αδυναμίας αναθεώρησης των συμβάσεων που έχουν με τις μεγάλες αλυσίδες της λιανικής.
Τέλος, ένας άλλος υπαρκτός κίνδυνος είναι να υπάρξει τάση αύξησης των φαινομένων νοθείας και απάτης, πράγμα που πρέπει να κάνει προσεκτικούς όλους τους συναλλασσομένους, αλλά και την Πολιτεία, η οποία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους.
*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων . Tα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.