“Ιφιγένεια” η ελαιοκαλλιέργεια, θυσιάζεται για ενίσχυση άλλων αμφίβολης σημασίας καλλιεργειών

Nέο πλήγμα διαρκείας για τους Ελαιοπαραγωγούς  με τη σταδιακή συρρίκνωση των ενισχύσεων που ελάμβαναν

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο για την τύχη της ελαιοκαλλιέργειας με τη νέα Κ.Α.Π. και όπως όλα δείχνουν, αν δεν αναθεωρηθεί ριζικά η πρόταση της Ελλάδας στην Ε.Ε., ο τομέας της ελαιοκομίας στην Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μαρασμό και πλήρη απαξίωση.


Κατανομή άμεσων ενισχύσεων με την νέα ΚΑΠΕτσι, οι ελαιοπαραγωγοί πριν ακόμα συνέλθουν από το πλήγμα που δέχτηκαν από την τρομακτική καταστροφή της παραγωγής τους από τους καύσωνες της άνοιξης του 2013 και την παραπομπή των αποζημιώσεων που δικαιούνταν από τον ΕΛ.Γ.Α. στις καλένδες των Π.Σ.Ε.Α., φαίνεται να δέχονται νέο πλήγμα διαρκείας με τη σταδιακή συρρίκνωση των ενισχύσεων που επί χρόνια ελάμβαναν.


Από χθες, 11 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ.Α.Α.Τ., αρχίζει η καταβολή των επιδοτήσεων κατά την οποία οι παραγωγοί μάλλον θα διαπιστώσουν την πρώτη γενική περικοπή από τις επιδοτήσεις όλων κατά 8,5% -και όχι 5,7% όπως αρχικά ανακοινώθηκε- στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης, με τη νέα Κ.Α.Π., σύγκλισης μεταξύ κρατών.
Θα ακολουθήσει το 2015 άλλη γενική περικοπή κατά 14% που θα διατεθεί σε ειδικές ενισχύσεις όπως: 2% για Νέους Γεωργούς, 5% για Φυσικούς Περιορισμούς και 9% για Συνδεδεμένες Ενισχύσεις (Πιν. 2). Το υπόλοιπο 84% (1,680 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για τη Βασική και Πράσινη ενίσχυση (Σχ. 1.), το οποίο θα κατανεμηθεί στις τρεις “Περιφέρειες” ενισχύσεων: Βοσκότοποι, αροτραίες και δενδρώδεις, όπως φαίνεται στον Πιν. 1.


Ωστόσο, για τους ελαιοπαραγωγούς, εκτός τις γενικές περικοπές 8,5% + 14%, από το 2015 και μετά θα αρχίσουν επί πλέον σταδιακές περικοπές που θα συνεχιστούν κάθε χρόνο μέχρις ότου η ανά στρέμμα επιδότησή τους φθάσει το 2019 στα 48,5 ευρώ ανά στρέμμα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός κ. Καρασμάνης στις 25-7-14 στη Βουλή.

Πίνακας 1
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (Πιν. 1) για την Περιφέρεια “Δενδρώδεις Καλλιέργειες” στην οποία υπάγεται η ελιά, κατανέμεται έκταση 9,7 εκατ. στρ. και συνολική ενίσχυση 470 εκατ. ευρώ. Επομένως με απλή διαίρεση φαίνεται ότι η μέση επιδότηση ανά στρέμμα θα είναι μόλις 48,5 ευρώ, αντί των 152,9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα και κατά συνέπεια μειώνεται κατά 118,4 ευρώ κατά μέσο όρο στο στρέμμα και σε ποσοστό 68%!


Και όλα αυτά έγιναν χωρίς καμία διαβούλευση με τους Φορείς όπως ορίζουν οι Κανονισμοί και χωρίς καμία, έστω εκ των ύστερων, διευκρίνιση στα ερωτήματα που έχει υποβάλει ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. στο Υπ.Α.Α.Τ.
Ετσι, φαίνεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια, χωρίς καμία αιτιολογία, θυσιάζεται ως άλλη “Ιφιγένεια” για να πνεύσει “ούριος άνεμος” για την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών και περιοχών!


Βέβαια, ο γενικός γραμματέας του Υπ.Α.Α.Τ. κ. Μελάς προ ημερών στα Χανιά, σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αληθεύει ότι η μείωση στις επιδοτήσεις ελαιολάδου θα φθάσει μέχρι 68% ως το 2019, λόγω της πρότασης του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντησε μεταξύ άλλων ότι «εμείς στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση θα εφαρμόσουμε τη δυνατότητα του Κανονισμού να μην υπάρξει μείωση του εισοδήματος των παραγωγών μεγαλύτερη από 30% μέχρι το 2019».

Πίνακας 2
Ωστόσο, η δήλωση αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, προφανώς μετά από την πίεση των υπομνημάτων του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και των σχετικών ερωτήσεων βουλευτών της Κρήτης, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί στη Βουλή, γι’ αυτό και χρειάζεται παραπέρα διευκρινίσεις.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων . Tα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.