Εκλογές και νέο Δ.Σ. στην Γενική Συνέλευση 

Σοβαροί προβληματισμοί για τις  τεράστιες  περικοπές των επιδοτήσεων και  τα προβλήματα της Δακοκτονίας

Οι τεράστιες περικοπές στις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών με την νέα ΚΑΠ και η   μέχρι σήμερα απροθυμία της Κυβέρνησης να εξηγήσει τους λόγους που τις επέβαλε, αλλά και η  ανάγκη για ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Δακοκτονίας, αποτέλεσαν κεντρικά θέματα συζήτησης κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ που έγινε στις 31 Οκτώβριου στο Ρεθυμνο, γιαυτο και θα αποτελέσουν αντικείμενο και άλλων ενεργειών και ανακοινώσεων του ΣΕΔΗΚ

Κατά την Συνελευση   μετά την παρουσίαση των δραστηριοτήτων και της οικονομικής διαχείρισης του ΣΕΔΗΚ, ακολούθησαν και εκλογες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβούλιου που συγκροτήθηκε άμεσα ως εξής:

 

Πρόεδρος: Μαρινάκης Γεώργιος - Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου

Αντιπρ.Λασιθίου: Παπαδοπετράκης Ανδρέας- Αντιδήμαρχος Δ. Ιεράπετρας

Αντιπρ. Χανίων: Σταυρουλάκης Σταύρος - Αντιδήμαρχος Δ. Αποκορώνου

Αντιπρ. Ηρακλείου: Φακουρέλης Νίκος - Δημ. Σύμβουλος Δ. Ηρακλείου

Γραμ. Προγραμμάτων: Γερμανάκη Ελευθερία – Δημ. Σύμβουλος Δ. Αγ.Βασιλείου

Γραμ. Διοικητικών : Πρινιανάκης Αντώνιος – Αντιδήμαρχος Δ. Γόρτυνας

Γραμ.Οικονομικών: Κονταξάκης Ευτύχης – Δημ. Σύμβουλος Χανίων

Γραμ.Παραγωγής – Διάθεσης: Λογκάκης Νικος – Δημ. Σύμβουλος Δ. Σητείας

Γραμ. Πολιτιστικών: Κοκκίνης Κώστας – Αντιδήμαρχος Δ. Αγίου Νικολάου

Αναπληρωματικοί:

Πατερομιχελάκη Αικατερίνη: Δημ. Σύμβουλος Δ. Κισσάμου

Ινιωτάκης Πέτρος: Αντιδήμαρχος Δ. Ηρακλείου

Πουλινάκης Μανούσος: Δημ. Σύμβουλος Δ. Φαιστού

Λυρώνη Νικολέτα : Δημ. Σύμβουλος Δ. Μυλοποτάμου

 foto site

Την Συνελευση χαιρέτησαν από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς κ. Θεανώ Βρέννου και ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικης Σύμπραξης κ. Μανόλης Χνάρης, από τον Δήμου Ηρακλείου ο Αντιδημαρχος κ. Ινιωτάκης Πέτρος και από τον Δήμου Χανίων ο Δ. Σύμβουλος κ. Ευτύχης Κονταξάκης.

Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη συγκρότησης ενός κοινού διεκδικητικού μετώπου της Περιφέρειας, του ΣΕΔΗΚ, των Δημων και των Βουλευτών της Κρήτης για την επίλυση των προβλημάτων της ελαιοκαλλιέργειας.

 

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ

ΤΗΝ ΠΕΡΟΔΟ 2011-2014

Ο Πρόεδρος τους ΣΕΔΗΚ κ. Γιώργης Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου παρουσιάζοντας συνοπτικά τις δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ υπογράμμισε ότι η περίοδος των 2,5 περιπου ετών της θητείας του απερχόμενου ΔΣ ήταν γενικά μια περίοδος παραγωγική αλλά και αρκετά δύσκολη για τον ΣΕΔΗΚ.

Η παραγωγή έργου ήταν, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πολύ αξιόλογη και εκτιμήθηκε θετικά από του ελαιοπαραγωγούς και τους παράγοντες του νησιού

Όμως, το έργο αυτό θα ήταν ασφαλώς πλουσιότερο εάν   πέραν από τις συνήθεις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΣΕΔΗΚ δεν προέκυπταν και επί πλέον δυσχέρειες εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της Αυτοδιοίκησης με τον Νόμο Καλλικράτη, αλλά και εξαιτίας των ανακατατάξεων που επέφερε η οικονομική κρίση σε φορεις συνεργαζόμενους με τον ΣΕΔΗΚ..

Οπωσδήποτε το έργο που επιτελέστηκε από τον ΣΕΔΗΚ επιτεύχθηκε με εθελοντική προσφορά τόσο των Μελων του ΔΣ όσο και του Επιστημονικού Συμβούλου του ΣΕΔΗΚ κ. Νικ. Μιχελάκη, αλλά και πολλών άλλων. Το έργο αυτό περιλαμβάνεται συνοπτικά στο Φυλλάδιο «Δραστηριότητες 2011-2014 που σας παραδόθηκε και θα παρουσιαστεί συνοπτικά στην συνέχεια με προβολη διαφανειών από τον Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νίκο Μιχελάκη.

Προσωπικά θέλω να κάνω μόνο λίγες γενικές επισημάνσεις στους κυριότερους τομείς στους οποίους αναπτύχτηκαν δράσεις του ΣΕΔΗΚ.

 

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Στον τομέα της παραγωγής τα κύρια προβλήματα που απασχόλησαν τον ΣΕΔΗΚ  κατά την περίοδο 2011/14 και οι δράσεις του σε αυτά ήταν :

Προβλήματα εφαρμογής της Δακοκτονίας

Η εφαρμογή της Δακοκτονίας συνεχώς υποβαθμίζεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων δραστικών περιορισμών σε   πιστώσεις και προσωπικό από την Κεντρική Διοίκηση.

Ο ΣΕΔΗΚ συγκρότησε ειδική Επιτροπή η οποια έκανε σχετική εισήγηση στο ΔΣ την 24-11-11   και με βάση αυτή υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ και την Περιφέρεια  

Ωστόσο, το πρόβλημα συνεχίζεται και η προστασία της παραγωγής σε επίπεδα ανεκτά οφείλεται σύμφωνα με ειδικούς, περισσότερο στις καιρικές συνθήκες παρά στην Δακοκτονία.

Ήδη επειδή το πρόβλημα έχει διογκωθεί ο ΣΕΔΗΚ με σχετική εισήγηση θα προτείνει την εκπόνηση σχετικής Μελέτης από ειδικούς Επιστήμονες που θα οριστούν από   τον ΣΕΔΗΚ, το Γεωτεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο, την Περιφέρεια, τον ΣΕΔΗΚ και τους Συνεταιρισμούς.

Αποζημίωση απωλειών από καύσωνες της άνοιξης 2013

Την άνοιξη του 2013 προκλήθηκαν υψηλές ζημιές από ασυνήθιστους καύσωνες στην άνθηση και καρπόδεση της Ελιάς της τάξεως του 60-75% με συνέπεια απώλειες άξιας 150-200 εκ ευρω

Ο ΣΕΔΗΚ αφού συγκέντρωσε στοιχεία από του Δήμους υπεβαλε σχετικό υπόμνημα αρ. 34/15-7-2013 στο ΥπΑΑΤ ζητώντας την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ.

Δυστυχώς όμως, οι αποζημιώσεις παραπέμφθηκαν στα ΠΣΕΑ απο όπου, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις,   προβλέπεται να διατεθούν πιστώσεις μόνο 16 εκατ. ευρώ για τις ζημιές όλων των καλλιεργειών της χώρας.

Επομένως οι αποζημιώσεις για τις Ελιές θα είναι ασήμαντες

Έκδοση «Οδηγού Ορθής Λειτουργίας Ελαιοτριβείων»

Εκδόθηκε στα πλαίσια του έργου ΑΠΠΕΕ βιβλίο 52 σελίδων «Οδηγός Ορθής Λειτουργίας Ελαιοτριβείων» και διανέμεται δωρεάν μέσω των Δήμων σε όλα τα ελαιοτριβεία της Κρήτης και Κύπρου

Ημεριδα προωθησης ΕλαιολαδουΗμερίδες και εκδηλώσεις για Ελαιοτριβεία και Τυποποιητηρια

Οργανωθήκαν στις 17-18 Δεκεμβρίου 2013 και περιέλαβαν Ημερίδες και Περιηγήσεις στις οποίες συμμετείχαν στελέχη ελαιοτριβείων και τυποποιητηριων από την Κρητη και Κύπρο.

Οι ημερίδες έγιναν στο Καστέλι Κισσάμου και στο Ηρακλείου, ενώ περιηγήσεις έγιναν σε Ελαιοτριβεία και Τυποποητηρια στο Κολυμπάρι, Πλάτανο, Ηράκλειο, ,Καλέσα, Βαγιωνια, Βωρους, Αμαρι

Υπόμνημα στα πλαίσια του σχεδίου «Αναβάθμισης της Ελαιοκομίας της ΕΕ»

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του σχεδίου Αναβάθμισης της Ελαιοκομίας που εξάγγειλε η ΕΕ συντάχθηκε και υποβλήθηκε τεκμηριωμένο Υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ στο οποιο παρουσιαστήκαν οι προτάσεις του ΣΕΔΗΚ στα 6 σημεία τα οποια πρότεινε το σχεδίου

 

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Κύρια πλευρά στην οποία ο Σύνδεσμος ανάπτυξε περισσότερο την δράση του, ήταν ο τομέας της διάθεσης του ελαιολάδου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, παρουσιάζει αρκετά και σοβαρά προβλήματα. Κυριότερες από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν:

Έκδοση Δελτίου Τιμών Ελαιολάδου

Συνεχίστηκε η έκδοση του μοναδικού στην Ελλάδα «Εβδομαδιαίου Δελτίου Τιμών Παραγωγού» που παρουσιάζει τιμές από 15 επώνυμες επιχειρήσεις και Συν/σμους της Κρήτης της Πελοποννήσου, της Λέσβου αλλά και από Κύπρο, Ιταλία και Ισπανία

Το Δελτίο  δημοσιεύεται στην Ιστοσελίδες ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr και www.parelia.eu ενώ αποστέλλεται με e-mailστους Δήμους Μέλη του ΣΕΔΗΚ και σε πάνω από 500 εγγεγραμμένους Φίλους του ΣΕΔΗΚ σε όλη την Ελλάδα

Η επισκεψιμότητα του Δελτίου είναι πολύ υψηλή και κατά την περίοδο αιχμής της εμπορίας φθάνει πάνω από 2000 επισκέπτες ημερησίως.

Παρατηρητήριο Αγορας ΕλαιολαδουΙστοσελίδα «Παρατηρητήριο Αγοράς Ελαιολάδου» www.parelia.eu

Περιλαμβάνει: Δράσεις που έγιναν στα πλαίσια του έργου ΑΠΠΕΕ όπως Έρευνες διεθνούς αγοράς, Εξαμηνιαίες διεθνείς επισκοπήσεις της   Παραγωγής, Κατανάλωσης, Αποθεμάτων, Εισαγωγών-Εξαγωγών Τριμηνιαίες επισκοπήσεις τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα και ξένες χώρες,  

Υπόμνημα για εφαρμογή της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης.

Ζητήθηκε ενεργοποίηση του Μέτρου τον Φεβρουάριο 2011 όταν τιμές είχαν πέσει πολύ χαμηλά.

Υπόμνημα για την διάθεση του ελαιολαδου στην λιανική :

Ζητηθήκαν: Απαγόρευση ανάμειξης ελαιολάδου με σπορελαια που ικανοποιήθηκε και διάθεση κατευθείαν απο παραγωγούς σε καταναλωτές που εκκρεμεί.

Υπόμνημα για διάθεση του ελαιολαδου στην Εστίαση:

Ζητήθηκαν: Υποχρεωτική αναγραφή στους Καταλόγους των λαδιών που χρησιμοποιούνται που αύξηση των επιτρεπτών συσκευασιών στην Εστίαση που έγιναν αποδεκτά και θεσμοθετήθηκαν, καθώς και υποχρεωτική χρήση συσκευασιών μια χρήσης στα τραπέζια η οποια όμως εκκρεμεί.

Ίδρυση και υποστήριξη Δικτύων «ΕλαιοΓευσιες»

Στα πλαίσια του έργου ΑΠΠΕΕ, ιδρυθήκαν δίκτυα Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολαδου «ΕλαιοΓευσιες» στην Κρητη και Κύπρο. Στα δίκτυα συμμετέχουν Επιχειρησεις Εστίασης (Ταβέρνες, Ξενοδοχεία κ.α.), Εδεσματολόγια και Επιχειρήσεις Εμπορίας.

Υποστηρίχτηκε η διοικητική εξυπηρέτηση και η προβολη των δικτύων με διαφημίσεις στα ΜΜΕ, με δημιουργία Ιστοσελίδας (www.olivetastes.eu), με ειδικά επιτραπέζια stands, με ειδικά έντυπα κ.α.    

Ευαισθητοποίηση Νεολαίας για την Ελιά και το Ελαιόλαδο

Υποβλήθηκε πρόταση στοΔιεθνές Συμβούλιο Ελαιολαδου (ΔΣΕ) με τίτλο « Ευαισθητοποίηση νεολαίας για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική άξια του ελαιολαδου» η οποια εγκρίθηκε με προϋπολογισμό 38.500 ευρώ και συμμετοχή του ΣΕΔΗΚ 50%. Η πρόταση περιλαμβάνει:

(α) Έκδοση δυο εικονογραφημένων βιβλίων για παΐδια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Ελληνικά και Αγγλικά σε 4000 και 3000 αντίτυπα αντίστοιχα

(β)Αξιοποίηση των βιβλίων με δωρεάν διάθεση τους σε 8 εκδηλώσεις για παΐδια που θα οργανωθούν σε συνεργασία με Σχολειά σε διαφορές περιοχές της Κρήτης καθώς και σε Ξενοδοχεία για τα παΐδια ξένων Τουριστών.

 

ΜΝΗΜΕΙΑΚΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

Ανακήρυξη και ανάδειξη Μνημειακών Ελαιοδέντρων.

Ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας μεθοδικά τις προσπάθειες που άρχισε από το 2002 προχώρησε στην καταγραφή, ανακήρυξη και ανάδειξη 25 Μνημειακών ελαιοδέντρων της Κρήτης ακλουθώντας ειδική διαδικασία αναρτημένη στην ιστοσελίδαa του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr .

Η διαδικασία προβλέπει επισήμανση και καταγραφή   Μνημειακών με υποβολή Δελτίων από ενδιαφερομένους, Δήμους, Συλλόγους, πρόσωπα και αξιολόγηση τους από ειδική Διεπιστημονική Επιτροπή στην οποια μετέχουν Αρχαιολόγοι, Γεωπόνοι και Εικαστικοί και ανακήρυξη όσων συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις από το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.

Ήδη εξετάστηκαν πάνω από 80 Δελτία υποψήφιων Μνημειακών και ανακηρύχτηκαν ως Μνημειακά ελαιόδεντρα συνολικά 25. Από αυτά τα 10 είχαν ανακηρυχθεί και αναδεχθεί μερικώς από το 2008 στα πλαίσια ειδικού προγράμματος Interregμε επιτόπιες πινακίδες, ιστοσελίδα, δημοσιεύματα , βιβλία κ.α. . Αλλά 6 ανακηρύχτηκαν αργότερα το 2011, στα των διαδικασιών του ΣΕΔΗΚ ενώ αλλά 9 αξιολογηθήκαν θετικά και μπορούν να ανακηρυχτούν μόλις επιλυθούν διάφορα ιδιοκτησιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα.

Ιερη Ελια Μαθαίνας Λάστρου Σητείας Η ανάδειξη των Μνημειακών Ελαιοδέντρων προωθήθηκε και με   οργάνωση ομαδικών επισκέψεων Εκπαιδευτικών και άλλων ενδιαφερόμενων από τον ΣΕΔΗΚ αλλά και εκδηλώσεις που οργάνωσαν συγκριμένοι Δήμοι και Πολιτιστικοί Φορεις όπως ο Δήμοι Πλατανιά και Ιεράπετρας.

Πρόταση για το Βραβείο EUROPANOSTRA14 Μνημειακών Κρήτης

Ο ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια της περεταίρω ανάδειξης και προβολής των Μνημειακών Κρήτης συνέταξε και υπόβαλε στην ΕΕ στις 15 Οκτώβριου 2014, ειδικό Φάκελο για την απονομή του Βραβείου EUROPANOSTRA στα Μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης.

Τα βραβεία EUROPANOSTRA απονέμονται κάθε χρόνο από την ΕΕ σε 30 έργα η πρωτοβουλίες   προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς τα οποία μπορεί να προταθούν από 37 χώρες της ΕΕ και εκτός αυτής.

   Με τον Φάκελο του ΣΕΔΗΚ προτάθηκαν για βράβευση 14 Μνημειακά Ελαιοδεντρα των οποίων οι ιδιοκτήτες υπόγραψαν σχετική δήλωση ότι αποδέχονται να προταθούν.

Μερική ανάπλαση Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης

Προκειμένου να ενισχυθεί η πρόταση υποψηφιότητας των Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης για το Βραβείο EUROPANOSTRA, ο ΣΕΔΗΚ προχώρησε με δαπάνες τους σε κάποια συμπληρωτικές εργασίες ανάπλασης όπως καθαρισμό δέντρων, κατασκευή ξύλινης διακοσμητικής περίφραξης, , ενημερωτικών πινακίδων κλπ σε αρκετά από τα 14 Μνημειακά ελαιόδεντρα που προταθήκαν για το EUROPANOSTRA. Στις εργασίες αυτές   συνεργάστηκαν οι Δήμοι Πλατάνια, Κισσάμου Αποκορώνου, Αμαριου, Γόρτυνας, και Φαιστού, καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Στύλου Αποκορώνου και Λάστρου Σητείας.

Μνημειακη Π ΡουματωνΟλοκληρωμένη ανάπλαση και ανάδειξη των Μνημειακών. Πρόταση στην Περιφέρεια

   Ο ΣΕΔΗΚ υπόβαλε στην Περιφέρεια Κρήτης πρόταση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η άλλο πρόγραμμα της μελέτης και των εργασιών που απαιτούνται για μια ολοκληρωμένη ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου 10-15 Μνημειακών Ελαιοδέντρων Κρήτης για τα οποία θα εξασφαλιστούν ιδιοκτησιακές προϋποθέσεις.  

Προτάθηκε η Μελέτη να γίνει με ευθύνη και επίβλεψη του ΣΕΔΗΚ και οι εργασίες ανάπλασης από τους οικείους Δήμους.

Βασικοί στόχοι της πρότασης είναι :

Η διατήρηση και ανάδειξη των Μνημειακών   Ελαιοδέντρων σαν ζωντανών μνημείων της πατρογονικής μας κληρονομιάς.

Ο Εμπλουτισμός της ενδοχώρας της Κρήτης με αξιοθέατα για ανάπτυξη πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και γαστρονομικού Τουρισμού   στην ενδοχώρα.

3. Η έμμεση αλλά αποτελεσματική προβολή της πολιτισμικής και υγιεινής άξιας του Κρητικού ελαιολάδου που αποτελει τον δεύτερο οικονομικό πόρο της Κρήτης

 

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βιβλιο ΠΚΔΈκδοση βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

Στα πλαίσια του έργου ΑΠΠΕΕ ολοκληρώθηκε   η εκδοση του Βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» του όποιου η προετοιμασία είχε αρχίσει   απο το 2010 με φωτογραφικό υλικό απο τους 4 Διαγωνισμούς Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, που έγιναν: Στην Κάντανο, ΠΑΝΑΚΡΟΝ, Γέργερη και Μόχλος.

Εκδόθηκαν   2000 αντίτυπα του βιβλίου σε σχήμα Α4 , με 192 σελίδες και 500 φωτογραφίες

Το Βιβλίο περιλαμβάνει 10 άρθρα επώνυμων συγγραφέων και 300 επώνυμες συνταγές οικοκυρών της Κρήτης.

Προσφέρθηκε δωρεάν στις οικοκυρές που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς με ειδικές εκδηλώσεις, σε δημοσιογράφους και αλλά πρόσωπα κατάλληλα για την αξιοποίηση του

Οργάνωση τεσσάρων εκδηλώσεων Παραδοσιακής Κρητική Διατροφής

Οργανώθηκαν 4 εκδηλώσεις για την προώθηση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής από 25 Μαΐου έως 16 Ιουνίου 2013 στην Κάντανο, ΠΑΝΑΚΡΟΝ, Γέργερη και Μόχλος όπου είχαν οργανωθεί και οι αντίστοιχοι Διαγωνισμοί το 2010

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλάμβανε: Εισηγήσεις για Κρητική Διατροφή, απονομή βραβείων των διαγωνισμών στις οικοκυρές, δωρεάν προσφορά του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή», αναπαράσταση Μινωικής Κουζίνας, επίδειξη βραβευθέντων φαγητών κ.α.