Γράφει η Ελπίδα Αριστείδου - Ρεθεμνιώτικα Νέα
Τεράστιες περικοπές στις επιδοτήσεις των ελαιοπαραγωγών του νησιού προβλέπονται από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015, σύμφωνα με τα  στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
 
Μειωμένες θα βλεπουν στο εξης τις επιδοτήσεις τους οι ελαιοπαραγωγοιΣύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει οι επιδοτήσεις από την 1η του Γενάρη θα υποστούν μείωση της τάξεως του 20% και στη διάρκεια της πενταετούς ισχύος της    οι μειώσεις θα φτάσουν περίπου στο 70%.
 
Για άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος του έλληνα παραγωγού, κάνει λόγο στο σχετικό Υπόμνημα που έχει ήδη αποστείλει στο Υπουργείο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, επιμένοντας πως δεν είναι δυνατόν να κατατάσσουν την ελαιοκαλλιέργεια στις Δενδρώδεις καλλιέργειες και να εξομοιώνουν την ελιά μια μονιμη καλλιεργεια που απαιτει μοχθους και επενδυσεις 10ετιων και αιωνων  για να γινει με τη μηλιά και την αχλαδιά.
 
Όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΕΔΗΚ, από τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου, διαπιστώνεται ότι ενώ γίνονται συνεχώς επεξηγηματικές αναφορές και ρυθμίσεις για άλλες καλλιέργειες (π.χ. Βαμβάκι, Βοσκότοπους, Συνδεδεμένες κ.ά.) αποφεύγονται παντελώς αναφορές για την Ελαιοκαλλιέργεια  η οποια  εντάσσεται στις Δενδρώδεις καλλιέργειες. Με τα δεδομένα αυτά η μέση ενίσχυση για την Ελαιοκαλλιέργεια το 2019 θα καταλήξει στα 48,45 ευρώ ανά στρέμμα αντί 152,9 ευρώ ανά στρέμμα που ήταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου.
 
Το θέμα αυτό αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της συζήτησης στη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ, παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενους κ. Θεανως Βρεντζου , όπου μέσα από τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου διεκδίκησης αποτελούμενο από την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΣΕΔΗΚ και τους Βουλευτές θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στη νέα ΚΑΠ.
 
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, η εφαρμογή της ως έχει, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον παραγωγό της ελιάς αλλά και γενικότερα για την οικονομία της Κρήτης.
 
Αναλυτικότερα :
 
ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΔΗΚ
 
  • Κοινό μέτωπο διεκδικήσεων για τροποποιήσεις από ΣΕΔΗΚ, Περιφέρεια, βουλευτές και Δήμους
 
Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τροποποιήσεις στη νέα ΚΑΠ που τίθεται σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2015, εμφανίζονται οι φορείς της Κρήτης μετά και τις κουτσουρεμένες επιδοτήσεις που φαίνεται να λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι περικοπές αυτές ξεκινούν με ποσοστό 20% από τον Ιανουάριο και μέχρι το 2019, οπότε και θα είναι σε ισχύ η Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναμένεται να φτάσουν περίπου στο 70%.
 
Για άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος του έλληνα παραγωγού, κάνει λόγο στο σχετικό υπόμνημα που έχει ήδη αποστείλει στο υπουργείο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, επιμένοντας πως δεν είναι δυνατόν να κατατάσσουν την ελαιοκαλλιέργεια στις δενδρώδεις καλλιέργειες, να εξομοιώνουν την ελιά με τη μηλιά και την αχλαδιά.
 
Το θέμα αυτό αποτέλεσε βασικό αντικείμενο της συζήτησης στη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ, παρουσία και της θεματικής αντιπεριφερειάρχη αρμόδιας για θέματα του αγροτικού τομέα, όπου μέσα από την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου αποτελούμενο από την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΣΕΔΗΚ και τους βουλευτές, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν τροποποιήσεις στη νέα ΚΑΠ. Σε διαφορετική περίπτωση όπως λένε η εφαρμογή της ως έχει θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον παραγωγό της ελιάς, αλλά και γενικότερα για την οικονομία της Κρήτης.
 
Σε σχετικές δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ανέφερε: «Είχαμε την ετήσια συνέλευσή μας, η οποία συμβαίνει να είναι και εκλογοαπολογιστική αφού έχουμε την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών. Χαιρετίζω την παρουσία των περισσοτέρων Δήμων της Κρήτης και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι δυο μεγάλοι Δήμοι του Ηρακλείου και των Χανίων θα είναι εδώ και θα συμμετέχουν ενεργά στο συμβούλιό μας εκπροσωπούμενοι για να υπάρχει μια μεγαλύτερη δύναμη και μια μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ στον ΣΕΔΗΚ. Το θέμα της νέας ΚΑΠ είναι πάρα πολύ σοβαρό. Λυπάμαι, αλλά τουλάχιστον οι κοινωνίες δεν το έχουν αντιληφθεί. Θα το καταλάβουν όταν πάνε στο ταμείο και πάρουν το ένα τρίτο των χρημάτων που παίρνουν σήμερα. Τότε, θα καταλάβουν ότι κάποιοι έκαναν εσωτερική κατανομή σε βάρος του ελαιοπαραγωγού. Αυτά τα χρήματα δεν μας τα πήρε η Ευρώπη, εμείς τα κατανείμαμε διαφορετικά. Το να θεωρούν ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες πρέπει να πάρουν μόνο αυτό το ποσοστό και μάλιστα να συγκαταλέγουν την ελιά στις δενδρώδεις καλλιέργειες και να βάζουν την ελιά δίπλα στη μηλιά και την αχλαδιά, αυτό σημαίνει τουλάχιστον και έλλειψη γνώσης και ιστορίας και για το τι σημαίνει σε κόπο, σε φροντίδα η προσπάθεια για τη διατήρηση ενός ελαιοδέντρου. Αυτή είναι καθαρή παρέμβαση στο εισόδημα του ελαιοπαραγωγού. Εμείς σαν ΣΕΔΗΚ το έχουμε αναδείξει το θέμα και ο κ. Βιρβιδάκης ο βουλευτής, όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές της Κρήτης, έχουν καταφύγει σε ερώτηση και θεωρώ ότι όλοι μαζί οι φορείς, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι βουλευτές της Κρήτης θα διεκδικήσουν κάτι που νομίζω ότι είναι σωστό και δίκαιο. Αυτή η υπομείωση του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού δεν πρέπει να είναι δεκτή από κανέναν. Δεν πρέπει επίσης κανείς να κάνει πως δεν ξέρει τι συμβαίνει».
 
Από την πλευρά της η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέτζου, τόνισε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με φορείς, έχει παρέμβει στο αρμόδιο υπουργείο έτσι ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τους ελαιοπαραγωγούς και χαρακτηριστικά, τόνισε: «Το κράτος πρέπει να σταθεί στο θέμα της νέας ΚΑΠ, το οποίο με τις τρείς ζώνες που έχουν καθορίσει σε επίπεδο Ελλάδος, μειώνει τη στήριξη η οποία δινόταν μέχρι τώρα στον ελαιοπαραγωγό και βεβαίως θα δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα με όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες που περνάνε σήμερα οι αγρότες μας. Εμείς με την παρέμβασή μας σαν Περιφέρεια και με τη συνεργασία όλων των υπολοίπων φορέων, έχουμε ζητήσει και απαιτούμε να αλλάξει η τιμή στα 51 ευρώ τα οποία δίνει, τουλάχιστον προτείνει μέχρι τώρα το Ελληνικό κράτος σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, τουλάχιστον να διπλασιαστεί για να μπορέσουν οι ελαιοπαραγωγοί μας να στηριχτούν, να στηρίξουν αυτό το βασικό προϊόν το οποίο λέγεται λάδι. Επίσης, έχουμε το θέμα της ακαρπίας το οποίο είναι σημαντικό και όπου το 2013 επί της ουσίας οι ελαιοπαραγωγοί μας δεν πήραν τίποτα για το ελαιόλαδο. Είναι ένα θέμα το οποίο και αυτό το υπουργείο δεν το αντιμετώπισε όπως έπρεπε, θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπιστεί και αυτό στη βάση του, γιατί η ζημιά που έπαθαν οι ελαιοπαραγωγοί μας το 2013 είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επί της ουσίας δεν παρέχει ούτε καν το 25 % της ετήσιας παραγωγής που παράγεται ετησίως στην Κρήτη».
 
Για τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού που φτάνουν τα 206 εκ. ευρώ έκανε λόγο ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος σε σχετικές δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε: «Έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μέτρα, τα οποία ελήφθησαν σε βάρος της ελαιοκομίας της Κρήτης. Από τα στοιχεία τα οποία κατά καιρούς δημοσιεύονται και από τα ελάχιστα στοιχεία που επίσημα δίδονται από το υπουργείο Γεωργίας, βγαίνει το συμπέρασμα ότι οι ενισχύσεις στην Κρήτη- οι επιδοτήσεις όπως λέει ο κόσμος που μέχρι τώρα ήταν κατά μέσο όρο 152,9 ευρώ ανά στρέμμα, καταλήγουν σε 48,5 ευρώ ανά στρέμμα. Έχουμε μια μείωση των επιδοτήσεων, η οποία θα γίνει κλιμακωτά μέχρι το 2019 αλλά οπωσδήποτε είναι μια σημαντική μείωση της τάξεως του 68% με 70%. Σε χρήματα η μείωση αυτή αν κάνει κανείς ένα απλό λογαριασμό και πολλαπλασιάσει τα στρέμματα τα οποία έχουμε στην Κρήτη επί την απώλεια που έχουμε ανά στρέμμα προκύπτει ότι έχουμε μια ζημιά οικονομική, μόνο από την ελαιοκαλλιέργεια γύρω στα 206 εκ. ευρώ το χρόνο. Αυτό είναι ένα σημαντικό ποσό το οποίο αφαιρείται από τους ελαιοκαλλιεργητές αλλά παράλληλα αφαιρείται και από την οικονομία του νησιού. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σημαντικές. Οι πρώτες μειώσεις θα ξεκινήσουν το Γενάρη του 2015, οι οποίες θα είναι και οι πιο μεγάλες της τάξεως του 20%, για όλες τις καλλιέργειες και για όλες τις επιδοτήσεις, αλλά για την ελαιοκομία θα υπάρξει επιπλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 6 με 7 % που θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η μείωση που θα υποστούν οι επιδοτήσεις της ελαιοκομίας, θα φτάσουν το 70% το 2019. Πρεπει να υπάρξει εγρήγορση και κοινή αντιμετώπιση του θέματος. Μέχρι σήμερα το υπουργείο δεν ανταποκρίνεται καν στα ερωτήματα που του υποβάλλονται».
 
Ο κ. Μιχελάκης μάλιστα τόνισε πως σε περίπτωση που το υπουργείο δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του ΣΕΔΗΚ και των φορέων της Κρήτης, θα επικαλεστούν διάταξη του ευρωπαϊκού κανονισμού, σύμφωνα με την οποία όπως υπογράμμισε, απαγορεύεται η μείωση στις ενισχύσεις να ξεπεράσει το 30%: «Τα επόμενα βήματα του ΣΕΔΗΚ θα είναι σε συνεργασία και με άλλους φορείς Περιφέρεια, Συνεταιρισμούς και πρέπει να γίνουν έντονα διαβήματα, έτσι ώστε να απαντήσει το υπουργείο και να ζητηθεί τροποποίηση στο βαθμό που είναι δυνατή. Εν πάση περιπτώσει, η έσχατη υποχώρηση θα είναι η επίκληση μιας διάταξης που υπάρχει στον ευρωπαϊκό κανονισμό, η οποία λέει ότι μπορεί το κάθε κράτος μέλος να μην προχωρήσει σε συρρίκνωση των ιστορικών δικαιωμάτων -δηλαδή των επιδοτήσεων που δίδονται μέχρι τώρα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% να μην φτάσουμε έστω στο 70%. Αυτό θα είναι μια έσχατη υποχώρηση», είπε χαρακτηριστικά.
 
 
Ζητούν απλοποίηση των διαδικασιών για τη δακοκτονία
 
 
Στη διάρκεια της χθεσινής εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης του ΣΕΔΗΚ, που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού εκτός από την νέα ΚΑΠ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται με την δακοκτονία, αλλά και στην αναγκαιότητα απλοποίησης των διαδικασιών, έτσι ώστε οι δολωματικοί ψεκασμοί να γίνονται στην ώρα τους. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γ. Μαρινάκης, οι διαγωνισμοί θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτοι και να προκηρύσσονται ανά νομό, έτσι ώστε οι προϋπολογισμοί να είναι χαμηλότεροι -δηλαδή να μη χρειάζεται να γίνονται διεθνείς διαγωνισμοί που συνεπάγονται χρονοβόρες διαδικασίες. Χαρακτηριστικά τόνισε: «Είχαμε εδώ μαζί μας την κ. Βρέτζου, την θεματική αντιπεριφερειάρχη, η οποία παράλληλα με τις υπόλοιπες προσπάθειες που καταβάλλει ο ΣΕΔΗΚ και εκείνη από την δικιά της πλευρά, ως Περιφέρεια προσπαθεί για να εξορθολογιστεί επιτέλους το σύστημα της δακοκτονίας, ώστε να αποκεντρωθεί για να μπορούμε έγκαιρα να έχουμε αποτελέσματα. Το να γίνονται διαγωνισμοί τον Μάιο και να ψεκάζουμε τον Ιούνιο είναι δώρον άδωρον, ή το να μην γίνονται ποτέ. Αυτά πρέπει να αποκεντρωθούν όχι μόνο ανά Περιφέρεια αλλά και ανά Νομό, ώστε να είναι πιο ευέλικτοι οι διαγωνισμοί και με χαμηλότερο προϋπολογισμό, ώστε να φύγουμε από τους λεγόμενους διεθνείς που σημαίνει καθυστέρηση».