Μειωμενη σε Ισπανία και Ιταλία, αυξημένη

σε Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης*

Αρκετα μειωμενη φαινεται θα ειναι η ερχομενη σοδειά σ την Ισπανία.

Διάφορες εκτιμήσεις την φέρουν να κυμαίνεται μεταξύ 700.000 έως 1εκατ. τόνους και επομένως μειωμένη κατά 35-50% σε σχέση με την περσινή

Πολυ χαμηλη προβλεπεται η φερομενη δοδειά στην Ισπανία.Στην Ιταλία επίσης η παραγωγη εκτιμάται επίσης πολύ μειωμένη στους 250.000 τόνους έναντι 450.000 πέρυσι δηλαδή μειωμένη και εκεί κατά 45%!

Στην Ελλάδα η φετινή παραγωγή φαίνεται να είναι αρκετά καλή παντού και ιδιαίτερα στην Κρήτη όπου, ευτυχώς μέχρι στιγμής, παρά τα τοπικά προβλήματα, με την συνδρομή και των υψηλών θερμοκρασιών εξελίσσεται ικανοποιητικά από πλευράς Δακοπροσβολών.

Έτσι, φέτος στην Ελλάδα αναμένεται μια υψηλή παραγωγή καλής ποιότητας, που κάποιοι την ανεβάζουν, μαλλον αρκετα ψηλα, ακόμα και στους 300.000 τόνους, ενώ και στην Κρητη η παραγωγή θα πρέπει να υπερβεί τους 100.000 τόνους.

Βέβαια καλή φαίνεται να είναι η ερχόμενη παραγωγή και στηνΤουρκία όπου εκτιμάται σε 250.000 τόνους (έναντι 180.000 πέρυσι) καθώς και στην Τυνησία όπου εκτιμάται ότι θα υπερβεί 250.000 τον.(έναντι 80.000 τον. πέρυσι)

Γενικά όμως η μείωση της παραγωγής της Ισπανίας και Ιταλίας, που εκτιμάται συνολικά σε 800.000 τον., είναι αρκετά μεγάλη και δεν μπορεί να εξισορροπηθεί από τις αυξημένες παραγωγές στην Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία. Έτσι, το ισοζύγιο στην Μεσόγειο θα είναι μάλλον ελλειμματικό και αυτό αποτελει τον βασικό παράγοντα που ωθεί τις τιμές προς τα άνω.

 

 

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων . Tα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου.