Ερώτημα είναι αν πρέπει να παραμένουν στον ΕΛΓΑ οι Ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης

 

Γράφει ο Ν. Μιχελάκης* 

Οι αποζημιώσεις για την μοναδική καταστροφή της περσινής ελαιοπαραγωγής της Κρήτης, που αρκετοί ακόμη εξακολουθούν να την ονομάζουν «ακαρπία» προσφέροντας άλλοθι στον ΕΛΓΑ και το ΥπΑΑΤ, φαίνεται ότι εξελίσσονται σε ιλαροτραγωδία !.

Μηδενικες τελικα οι αποζημιωσεις των περυσινων απο υψηλες θερμοκρασιεςΜετα την πρώτη ψυχρολουσία της ανακοίνωσης του ΥπΑΑΤ ότι έναντι της συνολική ζημιάς των 160 εκ. €, της ελαιοκαλλιέργειας της Κρήτης, το ΥπΑΑΤ ζήτησε από το Υπ. Οικονομικών έγκριση μόνο 64 εκ.€ και αυτά όχι μόνο για τις Ελιές αλλά για όλες τις καλλιέργειες, από ανακοίνωση του Βουλευτή Μ. Βολουδάκη πληροφορούμαστε και άλλη ειρωνικότερη αποκαρδιωτική εξέλιξη!

Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ ότι οι συνολικοί πόροι των ΠΣΕΑ για τα έτη 2014-2018 είναι μόλις 16 εκ. ευρω! Επομένως για κάθε χρόνο αντιστοιχούν περιπου 4 εκ ευρω από τα οποια για τις ζημιές της Ελαιοκαλλιέργειας δεν μπορεί κανείς να έλπιζε περισσότερα από 20% δηλαδή 800 χιλ ευρω! Ενα τετοιο ποσό ομως, αποτελει μόλις 0,5% της αξίας της συνολικής περσινής ζημιάς της Κρήτης ενω είναι και τέσσερεις φορές μικρότερο από το 2% που αποτελι την εισφορα στον ΕΛΓΑ όλων των Ελαιοκαλλιεργητών.

Επομένως, φυσικό είναι να διερωτάται κανείς αν θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης να παραμένουν στον ΕΛΓΑ και να πληρώνουν μάλιστα υποχρεωτικά το ασφάλιστρο του 2% που τους παρακρατείται από τις επιδοτήσεις!

 

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων . Tα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου.