Αυξητικά συνεχίζουν να κινούνται οι   τιμές παραγωγού στην Ισπανία, πλησιάζοντας η και ξεπερνώντας τις τιμές στην Ελλάδα  και προβληματίζοντας εμπόρους αλλά και παραγωγούς τόσο στην Ισπανία όσο και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες για το ποιες θα είναι οι άμεσες και μελλοντικές εξελίξεις .

   Ανοδος 32% στην Ισπανία το τελευταίο τρίμηνο Πράγματι   από τον Ιούνιο και μετά  στην  Ισπανία (Σχ.1.) παρατηρείται  μια  συνεχής άνοδος στις  τιμές παραγωγού  σε όλες τις ποιοτικές κατηγορίες η οποια  για το εξτρα παρθένο   από την 1η Ιουνίου  μέχρι σήμερα παρουσίασε μια αύξηση πάνω από 32% φθάνοντας και μέχρι 3,13€/κ !

    

  Ειδικότερα, την  εβδομάδα 5-12 Αύγουστου στην Ισπανία οι τιμές για το εξτρα Παρθένο κυμανθήκαν στο 2,64 €/κ η μέση και στα 2,71€/κ,  η μεγίστη, ενώ αυξημένες ήταν και για  το (απλό) παρθένο και το Λαμπάντε  όπου κυμάνθηκαν στα 2,53  και 2,41 €/κ αντίστοιχα.

Η   εξέλιξη αυτή  στην Ισπανία επηρέασε  και τις τιμές στην Ιταλία που   αυξήθηκαν κατά +8%, και κυμάνθηκαν την εβδομάδα 21-27 Ιουλίου στα 3,73 για το εξτρα Παρθένο, στα 2,38 για το (απλό) Παρθένο και στα 1,82 €/κ για το Λαμπάντε.

Ελαφρά αύξηση στην Πελοπόννησο, απραξία στην  Κρήτη

 Η ανοδική τάση των τιμών στην Ισπανία δεν φάνηκε να επηρεάζει αισθητά τις τιμές στην Ελλάδα  όπου οι αγοραπωλησίες γενικά ήταν μειωμένες εξαιτίας των περιορισμένων  αποθεμάτων αλλά και της  ελπίδας των παραγωγών που διαθέτουν κάποιες ποσότητες για καλύτερες τιμές.(Βλεπε Δελτιο Τιμων ΣΕΔΗΚ 12-8-14  www.sedik.gr

    

    Στην Πελοπόννησο  οι τιμές γενικά αυξήθηκαν  κατά 4% περ’ίπου και κυμάνθηκαν από 2,65 έως 2,85 €/κ, ενώ κατά πληροφορίες  σε δημοπρασίες στην Λακωνία  για πολύ μικρές ποσότητες δόθηκαν τιμές 3,02-3,05 €/κ 

    

      Στην Κρητη  γενικά παρατηρήθηκε κάποια απραξία με τις μισές περιπου επιχειρησεις και Συν/σμους να μην αγοράζουν,  ενώ στις υπόλοιπες οι τιμές  διατηρήθηκαν σταθερές και κυμανθήκαν από 2,50-2,70 €/κιλό (Πιν.1).

       Στην Κύπρο σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του +8%   και οι τιμές τους εξτρα άφησαν στα 2,70€/κ

 

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων . Tα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσίευση των άρθρων αυτών δεν επιτρέπεται χωρίς γραπτή άδεια του ίδιου.