Ασαφείς και περιορισμένες  οι αναφορές στις εκλογές για θέματα Ελιάς και Ελαιολάδου.
Και όμως και οι Ελιές …..Ψηφίζουν!!

     Γράφει ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης
 
Κορυφώνονται οι προεκλογικές κινήσεις των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών αλλά και των Υποψηφίων Ευρωβουλευτών για την εξασφάλιση της ηγεσίας στους Δήμους και Περιφέρειες αλλά της εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι κρίσεις και επικρίσεις, αλλά και τα προγράμματα και οι υποσχέσεις, για το καλύτερο μέλλον Δήμων, Περιφερειών, της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ευρώπης και φυσικά εμάς των ίδιων, δίδουν και παίρνουν. Οι υποψήφιοι με τις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, με τα πάσης φύσεως έντυπα που εκδίδουν αλλά και με τις προσωπικές επαφές τους μας κατακλύζουν κυριολεκτικά με διάφορα, ελπιδοφόρα αλλά και ..απειλητικά μηνύματα!
kalpi.jpgΚαι σε όλα αυτά, κάθε παράταξη θεωρεί σκόπιμο να παρουσιάζεται με το δικό της έμβλημα – λογότυπο, με το οποιο προφανώς θέλει να δώσει το στίγμα και το όραμα της και να μας προϊδεάσει για τις ευοίωνες για εμάς προθέσεις της. Αδιάφορο αν στην πορεία , όπως έχει αποδείξει η πείρα, πολύ εύκολα όλα αυτά τα περνούν στις καλένδες με η χωρίς αιτιολογίες.
Και μέσα στους συμβολισμούς των λογοτύπων η Ελια φαίνεται να έχει την τιμητική της.  Δήμοι Περιφέρειες και Κόμματα, παλιότερα και σήμερα, την προτιμούν με πάθος!
  Στην Κρητη ιδιαίτερα,  αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας,  η προτίμηση αυτή φαίνεται να έχει μεγάλη προτεραιότητα. Φέτος για παράδειγμα, εκτός από την γραφιστική και λεκτική παρουσία της «Ελιάς» που υιοθέτησε συγκεκριμένος κεντρικός κομματικός σχηματισμός, επισημάναμε την ύπαρξη συμβολισμών της ελιάς σε τουλαχιστο 5 συνδυασμούς Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων στην Κρητη (Κίσσαμος, Σητεία, Γόρτυνα, Αγ. Νικόλαος, Μινώα Πεδιάδας ) αλλά και αρκετούς στην Πελοπόννησο. Αλλού σωστά σχεδιασμένη και αλλού καλλιτεχνικά «παραποιημένη» η Ελια, καλείται να συμβολίσει κάποια από τα αγαθά η τις αξίες στην παράταξη που την υιοθετεί στο έμβλημα της. Και διερωτάται κανείς. Ανάγκη για πραγματική έκφραση anthoforia.jpgη ανάγκη για απλή προσέλκυση ψηφοφόρων.
Ωστόσο, η παρουσία της Ελιάς σαν δέντρου, των κλαδιών, των φύλλων της η και των καρπών της σε εμβλήματα συνδυασμών, είναι καταρχήν θετική και δεν μπορεί παρά να επικροτηθεί! Και πρέπει να συγχαρεί κανείς αυτούς που κάνουν αυτή την επιλογή, γιατί προφανώς αναγνωρίζουν ότι το δέντρο της Ελιάς δεν έχει μόνο πολλές αρετές, αλλά ειδικά στην Κρήτη, αποτέλεσε και αποτελεί και μάλλον θα αποτελέσει και στο μέλλον,  βασικό στοιχείο της Κοινωνικής και Οικονομικής ζωής του τόπου. 
Όμως φαίνεται ότι,  η ύπαρξη του συμβολισμού της Ελιάς στα εμβλήματα, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με ανάλογες αναφορές στα προγράμματα που εξαγγέλλονται. Οι αναφορές για την Ελιά και τους Ελαιοπαραγωγούς, στα προγράμματα και τις προφορικές εξαγγελίες, είναι από ανύπαρκτες έως πολύ περιορισμένες και αρκετές φορές ασαφείς και συγκεχυμένες.
Ωστόσο,  η  σημαντικη προσφορά αρκετών  Αυτοδιοικητικων στελεχων  που στρατεύτηκαν εθελοντικά  μαζί με τον Πρόεδρο  κ. Μαρινάκη και το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ,  ασφαλώς έφερε στην επιφάνεια  με σαφήνεια πολλά προβλήματα σε αρκετά  απο τα οποια   πέτυχε και λύσεις.
Ομως,  αρκετα αλλα  σοβαρα προβλήματα παραμένουν άλυτα. Και  η αντιμετωπιση τους απαιτεί την στράτευση και προσφορά και αυτοδιοικητικών αλλά και άλλων παραγόντων  του κλάδου οι οποίοι στην φάση αυτή που ζητούν την ψήφο των ελαιοπαραγωγών  δημοτων τους, λογικό και πρεπον είναι να εκθέσουν τις απόψεις τους και να δεσμευτούν. Ετσι και αυτοι θα βγαλουν τα συμπερασματα τους και αναλογα θα πράξουν.
       Επομένως και οι ελιές … ψηφίζουν!
Και ζητούν τον σεβασμό και την ανταμοιβή τους από όλους και από αυτούς που τις χρησιμοποιούν στα σύμβολα τους και από αυτούς που ζουν από τα προϊόντα τους!
    Υπενθυμίζουμε περιληπτικά μερικά από τα προβλήματα που βρέθηκαν τελευταία στο προσκήνιο της επικαιρότητας και αποτέλεσαν αντικείμενα  δημιοσιεύσεων στην Ιστοσελίδα αυτή αλλα και στον τοπικό τύπο, με την παράκληση   της διατύπωσης  θέσεων και απόψεων και κυρίως δεσμεύσεων απο τους υποψήφιους στους Δήμους,  την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή. 
 Περιληπτικες   αναφορες   για τα θεματα αυτά θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:  
  • Αοιτουνται σχεδια και εργα και οχι ευχολόγια για σύνδεση Πρωτογενούς και Τουρισμού
  • Πενιχρές και  με  καθυστερηση  δυο χρονων οι  αποζημιώσεις των περσινών καταστροφών
  •  Μετα το φιασκο της μη  αναγνώρισης της Κρητικής  μας προσφερεται και η ευθυνη για διευρυνση της Μεσογειακης 
  • Η Ευρωπαϊκή πρόκληση για  συσκευασμενο  ελαιολαδο στις Ταβέρνες και η αδυναμία ελέγχων για αναγραφή στους καταλόγους!