Συστάσεις στους παραγωγούς από υπηρεσίες  στα Χανιά

 

  Ενημερωτικές πληροφορίες και συστάσεις για τους εχθρούς που ενδέχεται να προσβάλλουν την ανθοφορία της ελιάς δίδει με ανακοίνωση της (17/04) η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Χανίων προς τους ελαιοπαραγωγούς.
  Οι συστάσεις αυτές,  οπως εξηγεί η ανακοίνωση, βασίζονται στα δεδομένα που προέκυψαν από επιτόπιους ελέγχους και δειγματοληψίες που πραγματοποίησε η Δ/νση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων.
Σημειώνεται οτι οι δειγματοληψίες έγιναν σε ελαιώνες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και αφορουσαν τις προσβολές  απο το έντομο καλόκορις και τα ακάρεα της ελιάς.
           
   Η  ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ 
 Οπως αναφερεται στην ανακοίνωση  «Το έντομο καλόκορις είναι αρκετά διαδεδομένο  στους ελαιώνες και στους εσπεριδοειδώνες της Π.Ε. Χανίων. Ζημιές όμως προκαλεί συνήθως τοπικά και υπό προϋποθέσεις.
  anthoforia.jpgΤρέφεται κατά προτίμηση από τρυφερή ποώδη βλάστηση ζιζανίων που υπάρχουν στους περισσότερους ελαιώνες με ιδιαίτερη προτίμηση στο διανόχορτο, τσουκνίδα, βρούβα, περδικάκι, ζωχό, αγριοσέλινο κ.ά. και λιγότερο από την ελιά. Ζημιές μπορεί να προκαλέσει όταν οι πληθυσμοί του είναι υψηλοί, τα άνθη ευρίσκονται στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, το ποσοστό ανθοφορίας είναι χαμηλό και τα ζιζάνια στον ελαιώνα έχουν καταστραφεί (ζιζανιοκτονία, χορτοκοπή κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσει πτώση ολόκληρης ή τμήματος της ανθοταξίας.
 Προληπτική αντιμετώπιση
 Για τον λόγο αυτό συνίσταται να μην απομακρύνονται πρώιμα τα ζιζάνια από τους ελαιώνες, αλλά να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι το στάδιο που τα άνθη αρχίζουν να φουσκώνουν (στάδιο μούρου). Αυτό αποτελεί το κυριότερο προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση του καλόκορις. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό συνίσταται να διατηρούνται ζώνες με ζιζάνια μέσα στον αγρό και περιφερειακά αυτού.
Χημική αντιμετώπιση
Σε κάθε περίπτωση χημική αντιμετώπιση του εντόμου συνιστάται μόνο όταν η ανθοφορία είναι χαμηλή, οι ανθοταξίες είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο (μέχρι να αρχίσουν να φουσκώνουν τα άνθη) και οταν υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων του εντομου στα  ελαιοδεντρα (5-7 άτομα/κλαδίσκο μήκους 60-70 εκ).
Κατά την τρέχουσα περίοδο το έντομο έχει προκαλέσει εντοπισμένα, ζημιές οικονομικής σημασίας, σε ορισμένους ελαιώνες χωρίς όμως να αποτελεί απειλή για το σύνολο της ελαιοπαραγωγής.
Παρόλα αυτά σε κάποιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας πραγματοποιούνται εκτεταμένοι ψεκασμοί, χωρίς προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί η σκοπιμότητά τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιείται μίγμα εντομοκτόνου και ζιζανιοκτόνου με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος». 
   Ακόμα,  για να αποφευχθούν  περαιτέρω άσκοποι ψεκασμοί σημειώνεται οτι  την περίοδο αυτή στην ποικιλία Κορωνέικη ελιά η άνθιση είναι σε προχωρημένο στάδιο και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνδυνος από το έντομο. Τυχόν μικρή ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στα ανθίδια δεν είναι σημαντική καθώς εάν δέσει ένα ποσοστό γύρω στο 5% μίας καλής ανθοφορίας αρκεί για μία πλήρη παραγωγή.
Όσον αφορά την ποικιλια Τσουνάτη, η οποία είναι οψιμότερη, σε πολλές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας η άνθιση είναι προχωρημένη, ενώ σε άλλες οι ελιές δεν αναμένεται να ανθίσουν καθώς υπήρχε παραγωγή κατά το προηγούμενο έτος. Για τις πιο όψιμες περιοχές τσουνάτης, στις οποίες αναμένεται παραγωγή κατά το τρέχον έτος και οι ανθοταξίες των δένδρων βρίσκονται σε ευαίσθητο στάδιο, συνίσταται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί, να διατηρούνται τα ζιζάνια κάτω από τα δένδρα και να γίνεται χημική αντιμετώπιση του εντόμου μόνο όταν ισχύουν τα κριτήρια που αναφέρθηκαν παραπάνω.
 
 
ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ
   Όσον αφορά στα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae, αυτά αρχικα  προσβάλουν τη νεαρή βλάστηση και προκαλουν χαρακτηριστικές χλωρώσεις στα φύλλα.  Στη συνέχεια ομως  μετακινούνται προς τα άνθη και τους καρπούς, όπου μπορεί να προκαλέσουν διαφορες ζημιές οπως ανθόπτωση, η παραμόρφωση καρπών πραγμα που συμβαινει ομως  μόνο στην περίπτωση υψηλών πληθυσμών. Συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα στην ελαιοποιήσιμη ελιά. 
Χημική αντιμετώπιση συνιστάται με την έναρξη της νεαρής βλάστησης μόνο σε φυτώρια, νεαρά δενδρύλλια και δένδρα στα οποία έχουν εφαρμοστεί πολύ αυστηρά κλαδέματα ή κορμοτομές. Τονίζεται ότι κανένα από τα δείγματα τα οποία εξετάσθηκαν δεν έφερε ακάρεα στις ανθοταξίες».

Σημειωνεται  ότι το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου βγάζει επί σειρά ετών Γεωργικές Προειδοποιήσεις για όλη την Κρήτη, που αφορούν σε εχθρούς και ασθένειες ελιάς, αμπέλου, εσπεριδοειδών άλλων δενδρωδών καλλιεργειών. Προκειμένου κάποιος να λάβει τις Γεωργικές Προειδοποιήσεις αρκεί να έρθει σε επικοινωνία με το Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Ηρακλείου (τηλ.: 2810224948, fax 2810225616 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).


Σημειωνεται επισης  για τους παραγωγούς και εμπορους φαρμακων ότι από 1/1/2014 έχει γίνει υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταγραφή κατά την πώληση γεωργικών φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αγορά γεωργικών φαρμάκων, τα οποία προορίζονται προς επαγγελματίες χρήστες, το κατάστημα θα πρέπει να καταγράφει την πώληση στο ειδικό σύστημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να δίνει την αντίστοιχη εκτύπωση στον αγοραστή, ο οποίος οφείλει να τη διατηρεί για τρία έτη μαζί με ημερολόγιο ψεκασμών και τα αντίστοιχα παραστατικά αγοράς.