Οργιάζουν οι εισαγωγές και ελληνοποιήσεις Ισπανικών ελαιολάδων.
Έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι από Ηράκλειο, Πάτρα και Ηγουμενίτσα
Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
megali-paragogi-ispania.jpgΜεγάλη έκταση φαίνεται να έχουν πάρει οι εισαγωγές Ισπανικών ελαιόλαδων το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και στην Κρήτη προκαλώντας όχι μονό ανησυχία αλλά και απογοήτευσης στον παραγωγικό και εμπορικό κόσμο της χώρας

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ (16-3-14) διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την «τρύπα» που έχει προκαλέσει στην αγορά η καταστροφή περσινής ελαιοπαραγωγής λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών , εισάγουν φθηνή λάδια, τα ελληνοπούλων και τα πωλούν ως εξτρα παρθένα. Το «διπλό έγκλημα» όπως το αποκαλεί το δημοσίευμα έπεσε στα χεριά των «ράμπο» του Υπουργείου οι όποιοι από 17-1-14 έως 5-3-14 δέσμευσαν δεκάδες τόνους ελαιολαδου που προωθούνταν ως ελληνικό.

Βασικές πύλες εισόδου των Ιταλικών και Ισπανικών λαδιών ήταν κυρίως τα λιμάνια Ηρακλείου, Πάτρας και Ηγουμενίτσας. Μέχρι σήμερα, βάσει επισήμων στοιχείων έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολαδου από τους οποίους 648 τόνοι είναι εξαιρετικό παρθένο, 282,5 τόνοι λαμπάντε (πολύ κακής ποιότητας) και 324 τόνοι ραφινέ.

Αποδεκτές των εισαγωγών ηταν 14 επιχειρησεις για 4 απο τις οποιες έχουν στοιχειοθετηθεί παραβάσεις για παράνομες ελληνοποιήσεις. Απο αυτές μια έχει διαπιστωθεί ότι ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικό παρθένο και παράλληλα βάφτισε λαδί «Λαμπάντε» (χαμηλής ποιότητας) ως εξαιρετικό παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφτασε στο λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση.

Μεγάλο όμως μέρος των ερευνών έχει εστιαστεί και στην Κρητη καθώς επιχειρησεις του νησιού έχουν απορροφήσει το 50% των ποσοτήτων που εισήχθησαν στην χώρα.

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και   δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσιευση των αρθρων του   υπαγεται σε πνευματικα διακιωματα και  επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ιδιου. ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)