Στο απυρόβλητο τα ονόματα των επιτήδειων εισαγωγέων ελαιολάδου

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*
eisagwgi--ispanikou.jpgΕντύπωση, προκαλεί ότι τα ονόματα επιχειρήσεων που έκαναν τις εισαγωγές δεν αναφέρονται και έτσι οι επιτήδειοι που απεργάζονται τις μεθοδεύσεις αυτές, μένουν ηθικά στο απυρόβλητο! Μόνο γνωστό όνομα εισαγωγέα είναι η ΕΑΣ Πεζών η οποια –προς τιμήν της – με ειλικρίνεια ανακοίνωσε την απόφαση της να προβεί σε εισαγωγή Ισπανικών, την οποια και τελικά πραγματοποίησε. Κατά δηλώσεις αρμοδίων της εισήγαγε 70 τόνους από Ισπανία τους οποίους τυποποίησε με την ένδειξη «Ελαιόλαδο Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τους διέθεσε σε πελάτες της προκειμένου να τους κρατήσει!

Όπως δήλωσε παλαιότερα ο Πρόεδρος της ΕΑΣ κ. Φραγκιαδουλάκης, αν κάνουμε εισαγωγή θα είναι μια κίνηση προσωρινή, το πολύ μέχρι το καλοκαίρι και θα την κάνουμε με παρρησία. Καλούμε την υπεύθυνη πολιτεία να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων".

Είναι πράγματι ειλικρινείς οι δηλώσεις της ΕΑΣ Πεζών και αξίζει συγχαρητήρια για αυτή της την ειλικρίνεια. Ωστόσο πρεπει να ληφθεί υποψη ότι η εισαγωγή Ισπανικών, μπορεί να δικαιολογείται από την θεωρητική άποψη της φετινής έλλειψης προϊόντος και της διατήρησης των πελατών, οδηγεί όμως μακροπρόθεσμα σε πολλές αρνητικές συνέπειες.

Πρώτη αρνητική συνέπεια είναι ο κλονισμός της πίστης στην ταυτότητα και ποιότητα του Κρητικού ελαιολαδου και η δημιουργία γενικής αμφιβολίας στους Έλληνες και ξένους πελάτες ότι το λάδι που αγοράζουν, αντί για Κρητικό μπορεί να είναι Ισπανικό! Και αυτό θα έχει σαφώς αρνητικές συνέπειες στην διάθεση και τις τιμές του Κρητικού ελαιολαδου όχι μόνο για φέτο αλλά για πολλά χρόνια!

Δεύτερη αρνητική συνέπεια θα είναι η παρακίνηση και άλλων ιδιωτικών και Συνεταιρικών επιχειρήσεων να πράξουν το ίδιο όποτε η φήμη της ποιότητας που χρόνια τώρα με θυσίες έχει οικοδομηθεί, θα υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά.

Τέλος μια τρίτη αρνητική συνέπεια είναι ο σοβαρός κίνδυνος οι τελικοί καταναλωτές και κατά επεκταση οι επιχειρήσεις διανομής που πρόκειται να ικανοποιηθούν εν γνώσει τους με Ισπανικό ελαιόλαδο αντι για Κρητικό, να αποφασίσουν στην συνεχεια να απευθύνονται κατευθείαν στην Ισπανία!

*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι  Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και   δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Η αναδημοσιευση των αρθρων του   υπαγεται σε πνευματικα διακιωματα και  επιτρέπεται μόνο μετα απο άδεια του ιδιου. (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)