Στις καλένδες των ΠΣΕΑ οι ζημιές του 2013 και στον ΕΛΓΑ ...οι μελλοντικές !

Ενω οι ζημιές  έγιναν  μετα την καρπόδεση και άρα ειναι αποζημιώσιμες με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ!


    Στο 81% έφθασε η πτώση της φετινής παραγωγής  σύμφωνα με  τα τελευταία στοιχεία  των ελαιοτριβείων, πραγμα που δειχνει οτι   δεν μπορεί  να οφειλεται  σε μια απλή φυσιολογική «ακαρπία» όπως αβασάνιστα χαρακτηρίζεται απο πολλούς. 

 Οι ζημιές, οπως τεκμηριώθηκε  με το Υπόμνημα αρ. 34/15-7-2013 του ΣΕΔΗΚ,  οφείλονται ξεκάθαρα σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καύσωνες) που επεκράτησαν την περασμένη Άνοιξη, κυρίως μετά την καρπόδεση και επομένως είναι αποζημιώσιμες απο τον ΕΛΓΑ.
   Οι αρμόδιοι του ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΑ τεχνηέντως και με ασαφείς και νεφελώδεις δηλώσεις παραπέμπουν τις σχετικές αποζημιώσεις στις καλένδες των ΠΣΕΑ που απαιτούν έγκριση και απο την ΕΕ και οπωσδήποτε διευκολύνουν γιατί μεταθέτουν τις οποιες πληρωμές στο ..απώτερο μέλλον!
Αυτό προκύπτει απο τις πρόσφατες απαντήσεις του ΥΠΑΑΤ σε απάντηση ερωτήσεων Βουλευτών στις οποίες τονίζεται ότι «η ακαρπία θα αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ από το 2014 και μετά, αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη που θα προσδιορίσει και το ασφάλιστρο»! Και η μελέτη αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ θα γίνει με διενέργεια διαγωνισμού και επομένως με ανάλωση άνοστο ποσών χρημάτων, γιατί ως φαίνεται δεν μπορούσαν να την κάνουν οι τόσοι επιστήμονες του ΕΛΓΑ !
Πάντως, για την φετινή καταστροφή, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού ΥΠΑΑΤ έχει οριστεί «επιστημονική επιτροπή από επιστήμονες που σχετίζονται με τα θέματα των αντιξοοτήτων στη φυσιολογία των φυτών» ώστε η ακαρπία για το 2013 να καλυφθεί μέσω του μηχανισμού ΠΣΕΑ» δημιουργώντας πρόσθετες …. επιστημονικές απορίες! Γιατί βέβαια το πώς θα γνωματεύσει σήμερα μια Επιτροπή για μια καταστροφή που προκλήθηκε την περασμένη άνοιξη, ασφαλώς είναι απορίας άξιο και θα ενδιέφερε να το μάθουμε!