Αξιοποίηση’  παραδοσιακών ελαιώνων και ’ αναπλαση Μνημειακων ελαιοδεντρων.’ ’ 
Υποχρεωτικά’ στους Καταλόγους’ το είδος των λαδιών’ 
Καθιέρωση’ ’ ’ φιαλιδιων μιας ’  χρήσης’ ’  στα τραπέζια Ταβερνών’ 
Απαγόρευση μιγμάτων’  ελαιολάδου με σπορέλαια.
Ανησυχία για εισαγωγές ξενων’ λαδιών ’ 
’ 
Σημαντικές αποφασεις’ για την διατηρηση’  των παραδοσιακών ελαιώνων, την αναδειξη των Μνημειακων ελαιοδεντων αλλα και την διαθεση του ελαιολαδου’ απο τις επιχειρησεις μαζικης εστίασης, την κυκλοφορια μιγματων ελαιολαδου -σπορελαίων και τις’ εισαγωγές ξένων λαδιων, ’ ’ ελαβαν’ τα Μέλη των’  ’ ΔΣ’  του ΣΕΔΗΚ, του ΣΠΑΚΕ και του Δικτυου "ΕλαιοΓευσίες"’  σε κοινη’ κοινη συνεδρίαση’  που ειχαν ’ χθες στο Ρέθυμνο.’  Οι’ αποφασεις αυτες, που θα εξιειδικευτουν σε’  ειδικα υπομνηματα, ’ θα υποβληθουν συντομα στο ΥΠΑΑΤ, τον ΕΦΕΤ και την Περιφερεια Κρητης’ αλλα και σε αλλους αρμόδιους φορεις ’ ’ 
Αξιοποίηση και οχι καταστροφή των παραδοσιακών ’ ελαιωνων ’ 
Η’  καταστροφή παραδοσιακων ’ ελαιοδέντρων που έχει παρατηρηθεί,’  ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, σε ελαιωνες’ με γηρασμενα μη παραγωγικα’  δεντρα ’ Χοντρολιάς,’  Θρουμπολιάς και Τσουνάτης’ ’  προκειμενου’  να παραχθουν ’ καυσόξυλα, αποτελεσε αφορμη να επανεξεταστεί το θεμα της ανανέωσης και ορθολογικοτερης’ ’ και αξιοποιησης’  των’  ελαιοδεντρων αυτων.’ 
’ ’ ’ ’ ’ sedik2_22_1.jpgΤο θέμα σχολίασε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος σε δηλωση του στα πλαισια της συνεδρίασης υπογραμμισε:
’ ’  «Μέσα’ στην κρίση’  που διερχομαστε, δυστυχώς ασυλλόγιστα, παραδοσιακοί ελαιώνες καταστρέφονται και δεν αξιοποιούνται. Πρέπει η πολιτεία να επανεξετασει’  το αίτημα που έχουμε κάνει σαν ΣΕΔΗΚ από το 2008 αλλα’  ο τοτε’ ’ Υπουργός, που καταγόταν από την περιοχή της Άμφισσας, την δική μας πρόταση την αξιοποίησε για να’  επιδοτησει’  την διατηρηση’ των’ παραδοσιακων ελαιώνων ’ της Άμφισσας’ και οχι της Κρητης.
Ασφαλως’  μια τετοια’ δραση’ θα ’ μπορουσε και μπορεί ’ ακομα να ’ εφαρμοστεί’  σε πολλες περιοχές’  με παραδοσιακους ελαιώνες της Κρήτης προκειμενου να διατηρηθουν και αξιοποιηθουν.’  Παράλληλα’  ο ΣΕΔΗΚ θεωρει οτι πρεπει να προχωρησει’  η ’  ενημέρωση’  των ελαιοκαλλιεργητων’ ’  για την αξιοποιηση’  του’  βρωσιμου καρπου της χοντρολιάς και της θρούμπας,’  ο οποιος’  αποτελει ενα προιον’  πολυ σημαντικης αξιας», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
Ανάπλαση και αξιοποίηση των Μνημειακών Ελαιοδέντρων
’ ’ Σχετικα’  για’ τα’  διακεκριμενα Ελαιοδεντρα τα οποια απο ετη με’  πρωτοβουλίες’  του ΣΕΔΗΚ εχουν επισημανθεί και ανακηρυχθεί ως Μνημειακα’  απο’  την διεπιστημονικη Επιτροπη που εχει συγκροτησει, ’ λογω της πολυ μεγαλης (χιλιαδων ετων ) ’ ηλικιας τους και της ιδιαιτερης αισθητικης, ιστορικης’  και περιβαλλοντικής αξιας τους,’  σχεδιαζεται’ ’ ’ εκπόνηση μελετών για την’ αναπλαση’ ’ του περιβαλλοντος χωρου τους, ’ ’  με αξιοποιηση’  διαφορων’  προγραμματων.
Οπως’  δηλωσε ο Προεδρος του ΣΕΔΗΚ κ.’  Μαρινακης’ «εχουν αναδειχθεί ηδη μερικα 10 Μνημειακά ελαιόδεντρα ενω’  μπορούν να αναδειχθούν ακομη άλλα 10 που εχουν επισημανθεί. Ο ΣΕΔΗΚ θα προχωρησει’  στην εκπονηση ’ μελετών και ερευνών, ώστε να’  ωριμάσουν προτάσεις για το 5ο Κοινοτικό πλαίσιο η αλλα προγραμματα’  για την’  παραπερα αναδειξη και αξιοποίηση’ των Μνημειακών ελαιόδεντρων που’  εχουν ηδη επισημανθεί’  σε διαφορες’ περιοχές’  της Κρήτης και έχουν’  ηδη αποκλτησει’  μεγάλη επισκεψιμότητα και αποτελούν μέσα προβολής του τόπου και του ιδιου του ελαιολαδου"’ .

’ ’ ’ ’  Υποχρεωτικά στους Καταλόγους’ τα ’ ’ λάδια που χρησιμοποιούνται’ 
’ ’  Την ικανοποίηση του’ ΣΕΔΗΚ για την’  νομοθετικη’  ρυθμιση της υποχρεωτικής αναγραφής στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης της χρήσης’  των ελαιων που χρησιμοποιουν εξεφρασε’ ο’ ’ κ. Μαρινάκης’  τονιζοντας «εκδηλώνουμε την ιδιαίτερη ικανοποίηση μας’  για ότι η πρόταση μας για’  υποχρεωτική αναγραφή στους τιμοκαταλόγους του ειδους των λαδιων που χρησιμοποιουνται,’ ’  σε ποια δηλαδη φαγητα χρησιμοποιείται’  ελαιόλαδο’  και σε ποια’ ’  σπορέλαια’ ’ έγινε’ αποδεκτή και’  ηδη δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Αύγουστο του 2013. Απομενει πλεον η εφαρμογη της διαταξης αυτης’  απο τις αρμοδιες υπηρεσιες’ ωστε οι καταναλωτες να’  γνωριζουν’  και να μπορουν να επιλεγουν’  τα φαγητα που προτιμουν"
’ ’ Παραλληλα , ο ’ ΣΕΔΗΚ, οπως τονισε ο κ. Μαρινακης,’  θα επιμεινει και’ στο άλλο’ αίτημα’  που ειχε υποβαλλει’  για την αυξηση της χωρητικοτητατας’  των’ συσκευασιων ελαιοαλδου στις Επιχειρησεις Μαζικης Εστίασης απο τα 5’  στα 20 τουλαχιστο λιτρα ’ , κάτι που θα διευκολύνει και τους παραγωγούς και τους καταστηματάρχες, ενω θα επισημανει την αντιθεση τους στην αρση της απαγορευσης της παραγωγης μιγματων’ ’ ελαιολάδου με σπορέλαια που ισχυει στην χωρα μας"’ 
’ Σημαντικό’  επισης θέμα,’  οπως δηλωσε ο κ. Μαρινακης, ’ είναι να καθιερωθεί υποχρεωτικά’  η προσφορα ελαιολαδου σε συσκευασιες μιας χρησης’ στα Τραπέζια των Ταβερνων. ’ ’ Έτσι ο καταναλωτής θα έχει την’  ευχερεια να γνωριζει με ασφάλεια’  την ποιοτητα και ταυτοτητα’  του’  ελαιολαδου που’  βάζει στο πιάτο του" . Ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασια με το Δικτυο " ΕλαιοΓευσιες" θα προωθησει την’  πιλοτικη εφαρμογη του’ μετρου αυτου στις Ταβερνες Μελη του Δικτυου και καλει τις επιχειρησεις Τυποποιησης του νησιου να προσφερουν’  μικρες συσκευασιες μιας χρησης για τα Μελη του Δικτυου.’ ’ ’ 

Στην’  συνεδρίαση έγινε επισης διαίτερη αναφορά στην’  αναδειξη του ελαιολαδου και της Κρητικης Διατροφης μεσα απο τα Μελη του Δικτυου "ΕλαιοΓευσίες" ’ με’  διαθεση του βιβλιου Παραδοσιακης Κρητικης Διατροφής’ ’  στα πλαισια’ ερευνας με ερωτηματολογιο’  που θα γινεται σε συνεχή βαση στις Ταβερνες’  «Ελαιογευσίες».

Ανησυχία για τις εισαγωγές’ ’  ξένων ελαιολάδων’ 
’ ’ ’  Ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ δεν παρέλειψε’  επισης να σχολιάσει το πρόβλημα που εχει ανακυψει με τη μειωμένη φετινή παραγωγή ελαιολάδου,’ τονίζοντας οτι’ η εισαγωγή ξένων ελαιολάδων είναι καταστροφική για το Κρητικό’  ελαιόλαδο. «Βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία ότι’ η πολυ μειωμενη φετινη ελαιοπαραγωγή, που ειναι’ στο 1/3 της μέσης παραγωγής που συνήθως εχουμε στην Κρήτη’  οδηγεί’  Οργανωσεις να σκεπτονται’  την εισαγωγη’ ’ ελαιολαδων’  απο ξενες χωρες προκειμενου’  να αναταποκριθουν’ στις υποχρεώσεις που εχουν στην αγορα. Έτσι, ομως ’ δεν σεβόμαστε τον Κρητικό παραγωγό, ο οποίος δικαιολογημένα ζητάει φετος μια ’ καλύτερη τιμή, ενω θετουμε’  υπο αμφισβητηση’  την γνησιοτητα του Κρητικου ελαιολαδου».