Πολυ λιγο το ’ ’ λάδι άλλά καλύτερες οι τιμές, φέτος, ’ στην Κρήτη!’
Της Ιωάννας Βλαχάκη, Νέα Κρήτη
Μειωμένη και μάλιστα στο 1/3 του μέσου όρου των τελευταίων 8 χρόνων εμφανίζεται η συγκομιδή ελαιολάδου φέτος στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, μιας και ήδη έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατά 80%.
Μειωμένη και μάλιστα στο 1/3 του μέσου όρου των τελευταίων 8 χρόνων εμφανίζεται η συγκομιδή ελαιολάδου φέτος στην Κρήτη, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία, της συγκομιδης η οποια’ έχει ήδη’ ολοκληρωθεί’ κατα ’ 80%.
’ Αντίθετα,’ οι’ ’ τιμες του λαδιου, λογω της μειωμένης παραγωγής, έχουν ’ αυξηθεί κατα πολυ’ φτανοντας’ και μεχρι’ 2,80 ευρώ το κιλό, και’ σε ορισμένες περιπτώσεις’ ακομα υψηλοτερα.
«Εκτιμάται», όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", «ότι στα Χανιά θα έχουμε γύρω στους 7.000 με 10.000 τόνους, στο Ηράκλειο 15.000 έως 17.000 τόνους και στο Λασίθι και στο Ρέθυμνο από περίπου 5.000 τόνους».
Στο μεταξύ, οι ακραίες καιρικές συνθήκες πέρυσι, που προκάλεσαν διάφορα φαινόμενα στο δέσιμο του καρπού και μείωσαν κατά πολύ τις παραχθείσες ποσότητες λαδιού, ευθύνονται τελικά και για πολλά άλλα προβλήματα που ήδη υφίστανται, αλλά και που μπορεί να υπάρξουν.
Οι εξαγωγές
Εκτός από την αυτοκατανάλωση των παραγωγών της Κρήτης και των συγγενών και φίλων τους που τροφοδοτούν, τίθεται θέμα και στις εξαγωγές, που γίνονται κάθε χρόνο σε χύμα και τυποποιημένο στο εξωτερικό, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε χρόνο, όπως είναι γνωστό και αναφέρει ο κ. Μιχελάκης, εξάγουμε γύρω στους 45.000 τόνους σε χώρες εκτός από την Ελλάδα, ενώ στο εσωτερικό της χώρας εξάγεται ανάλογη ή και λίγο μικρότερη ποσότητα από την Κρήτη.
«Με τις εξελίξεις δεν ικανοποιείται ούτε η αυτοκατανάλωση, αφού οι 30.000 με 35.000 τόνοι που θα παραχθούν δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένοι στο νησί. Εκεί που φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα είναι με τους τυποποιητές ελαιολάδου, οι οποίοι έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, και οι οποίοι θα πρέπει να βρουν τις ποσότητες που απαιτούνται γι' αυτούς, ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.
Οι τιμές
Την ίδια ώρα, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης τελικά ανεβάζει τις τιμές του λαδιού, οι οποίες, όπως διαμορφώνονται σήμερα στην Κρήτη, είναι κατά μέσο όρο περίπου στα 2,5 ευρώ και συγκεκριμένα από 2,45 έως 2,60 ευρώ, χωρίς να αποκλείονται και μεγαλύτερες τιμές.
«Από πληροφορίες έχουμε στοιχεία ότι γίνονται αγοραπωλησίες στην Κρήτη, όπου καταβάλλονται και τιμές μεγαλύτερες που φτάνουν τα 2,80 ευρώ και ίσως και περισσότερο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, που οι ποσότητες είναι μεγάλες και η ποιότητα του ελαιολάδου είναι πολύ καλή.
Οι τυποποιητικές επιχειρήσεις της Κρήτης είναι πλέον υποχρεωμένες να καταβάλουν υψηλότερες τιμές για την αγορά του ελαιολάδου που χρειάζονται φέτος», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.
Ο παράγοντας "Ισπανία"
Οι τιμές του λαδιού είναι πάντως αρκετά υψηλότερες από αυτές που διαμορφώνονται φέτος στην Ισπανία, η οποία παράγει το μισό της παγκόσμιας παραγωγής. «Η τιμή του ισπανικού ελαιολάδου είναι περίπου στα 2 ευρώ και η διαφορά μισού και πλέον ευρώ μπορεί να οδηγήσει τους Κρητικούς σε εισαγωγές από την Ισπανία, αλλά από την άλλη θα είναι πολύ δύσκολο να το πουλήσουν ως κρητικό ελαιόλαδο», υπογραμμίζει ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, εφιστώντας την προσοχή των αρμόδιων Αρχών, οι οποίες πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση, ώστε τέτοια φαινόμενα να παταχθούν.
Παράλληλα σημείωσε πως η δακοκτονία, που θα πρέπει να αρχίζει από τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο, δεν είχε τα αποτελέσματα που έπρεπε να έχει και η οξύτητα θα ξεπεράσει φέτος τις 6 γραμμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τον παραγωγό.