Μια εξέλιξη που μπορεί να θριαμβεύσει στην Κρήτη!


Η νέα τάση για την παρασκευή κοκτέιλ προκάλεσε τελευταία την είσοδο του ελαιολάδου στα μπαρ τουλαχιστο στις ΗΠΑ.. και ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη εξέλιξη στα πολυάριθμα μπαρ και καφετερίες της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης


barTο ελαιόλαδο, αφού είναι βασικό συστατικό της μαγειρικής για σοτάρισμα, τηγάνισμα, ράντισμα, ψήσιμο κ.α . θεωρήθηκε ότι άριστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην παρασκευή ποτών.


Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί, συμφωνα με δημοσιεύματα Αμερικανικών ιστοσελίδων (Olive Oil Times), αν δοκιμαστεί η ανάμιξη αρωματισμένου ελαιόλαδου με οινοπνευματώδη, όποτε παράγεται ένα ποτό με νέο γευστικό επίπεδο Όπως διαπιστώθηκε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί εύκολα να αναμειχθεί σε ποτά που έχουν ως βάση την βότκα και το τζιν προσδίδοντας σε αυτά μια πλούσια, φρουτώδη γεύση. Συμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, ένα κοκτέιλ ελαιολάδου μπορεί να συνοδεύσει όμορφα ένα γεύμα. 


Σκεφτείτε: ελαιόλαδο αρωματισμένο με βασιλικό και λεμόνι σε συνδυασμό με μια πίτα τυριών, ή με δεντρολίβανο και αλάτι να συνοδεύει μια κλασική συνταγή όπως η πάπια με πορτοκάλι.


Η εξέλιξη αυτή αποτελει πρόκληση για την Κρήτη που διαθέτει άριστο φρεατίδες ελαιόλαδο, άφθονα και εξαιρετικά αρωματικά φυτά ( μαντζουράνα, φλισκούνια, ρίγανη κλπ) αλλά και άφθονα μπαρ και καφετερίες για εγχώριους αλλά και ξένους πελάτες. 


Πάντως, στην Αμερική, αρκετά εστιατόρια και μπαρ ακολούθου την μόδα των κοκτέιλ ελαιολαδου προσφέροντας διαφόρους τύπους αυτού του είδους. 


Τα «Fig & Olive» στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Άντζελες, ήδη υπερηφανεύονται για τα ομώνυμα ποτά τους, που παρασκευάζονται αναμειγνύοντας βότκα με άρωμα αγγουριού, ελαιόλαδο με σαγκουίνι, ασπράδι αυγού, απλό σιρόπι, σέλινο, χυμό λάoliveto 8002ιμ, και πουρέ από σαγκουίνι. Ακούγεται αρκετά καλό και για φαγητό.
Στο Marvel Bar στη Μινεάπολη, οι μπάρμαν παρασκευάζουν το εύγεστο "Oliveto," με ελαιόλαδο, ωμό ασπράδι, λεμόνι, Licor 43 και Gordon’s. Και τα δύο παραπάνω ποτά περιέχουν ασπράδι αυγού, το οποίο λειτουργεί ως γαλακτωματοποιητής με το νερό και το λάδι.


Άλλα συστατικά τα οποία ταιριάζουν σε προσμίξεις με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι τα φρούτα, η ζάχαρη, και τα πικρά αρωματικά λικέρ.


Όποιοι θέλουν να προετοιμάσουν στο σπίτι τους τέτοια κοκτέιλ, μπορεί εύκολα να το κάνουν. Ένα γερό κτύπημα είναι απαραίτητο για να ανακατέψει το κοκτέιλ καλά και να του δώσει μια αφρώδη υφή. Για να το ολοκληρώσετε, σερβίρετε το σε ποτήρι της αρεσκείας σας και απολαύστε το κοκτέιλ ελαιολάδου σας.