Φιλοδοξίες για αύξηση της παραγωγής στους 700 χιλ. τόνους


Στρατηγικό σχεδιασμό ώστε το ελαιόλαδο της Τουρκίας να κατακτήσει την εσωτερική αγορά αλλά και να διεκδικήσει καλύτερη τύχη στις παγκόσμιες αγορές ζητά από την Κυβέρνηση μία από τις δύο μεγαλύτερες τοπικές Ενώσεις παραγωγών ελαιόλαδου της γείτονας χώρας, η Tariş.


TurkishFlagLΣύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού πρακτορείου Anadolu, ο Πρόεδρος της ένωσης Tariş, κ. Cahit Çetin, ζητά από την Κυβέρνηση να καταρτίσει εθνικό στρατηγικό σχέδιο προώθησης του Τουρκικού ελαιόλαδου, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.


Με την πρόταση της η Taris προτείνει την οργάνωση διαφημιστικής καμπάνιας ενημέρωσης των Tούρκων καταναλωτών για τις θετικές επιπτώσεις που έχει το ελαιόλαδο στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και εφαρμογή φοροελαφρύνσεων που θα επιτρέψουν την καλύτερη προώθηση του προϊόντος.


Υπόψη ότι η παραγωγή ελαιόλαδου της Τουρκιάς εφέτος προβλέπεται στους 190 χιλιάδες τόνους, ενώ για την επόμενη χρονιά – εφόσον δεν παρουσιαστούν απρόοπτα και το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες- εκτιμάται ότι θα φθίση πάνω από 300 χιλιάδες τόνους. 


Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του Υπουργείου Γεωργίας της χώρας, ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τις συγκεκριμένες ποσότητες, θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά και προβλέποντας ότι η ετήσια παραγωγή Τουρκικού ελαιολαδου θα φθάσει τους 700 χιλιάδες τόνους πολύ σύντομα.


Η μεγάλη παραγωγή ωστόσο δεν αρκεί για να κερδίσει το τουρκικό ελαιόλαδο μεγαλύτερο κομμάτι στην πίτα της παγκόσμιας αγοράς, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και φυσικά η Ελλάδα έχουν προβάδισμα, εξαιτίας της εξαιρετικής ποιότητας λαδιού που παράγουν, αλλά και της τεχνογνωσίας που κατέχουν όσον αφορά την παραγωγή και την προώθηση της στις διεθνείς αγορές.