Σε δύο φάσεις θα διεξαχθεί φέτος ο γνωστός Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποιότητας MarioSolinas” που οργανώνει κάθε χρόνο το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου στην έδρα του στην Μαδρίτη, ενώ τα βραβεία για τους νικητές θα απονεμηθούν σε μια επίσημη τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Fancy Food Show στη Νέα Υόρκη στις 29 Ιουνίου 2015.

Οι προθεσμίες για την υποβολή δειγμάτων και δικαιολογητικών λήγουν στις 29 Ιανουαρίου 2015 για την πρώτη φάση και στις 21 Μαΐου 2015 για την δεύτερη.

mario-solinasΟ λόγος για τον οποιο αποφασίστηκε η διεξαγωγή του διαγωνισμού σε δυο φάσεις,είναι η αύξηση του αριθμού και η γεωγραφική διεύρυνση των συμμετεχόντων, δεδομένου ότι τα ελαιόλαδα που υποβάλλονται στον διαγωνισμό πρεπει να έχουν παραχθεί την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο της οποίας η διάρκεια σε διαφορές χωρες και περιοχές είναι αρκετά μεγαλη.

Υπόψη ότι, βασικός στρατηγικός στόχος του Διαγωνισμού αυτού, που είναι ο μεγαλύτερος  επίσημος διαγωνισμός ποιότητας ελαιολάδου στον κόσμο, είναι απο την μια πλευρά η ενθάρρυνση των Ελαιοπαραγωγών και των Ενώσεων τους να παράγουν ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και απο την άλλη η υποβοήθηση των καταναλωτών να αναγνωρίζουν και αξιολογούν τις ιδιότητες και τις ποιοτικές διαφορές του.

Η αρχική απόφαση για την διοργάνωση του Διαγωνισμού από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου πάρθηκε το 1993 αλλά η καθιέρωση της  απονομής του Βραβείου «MarioSolinas» στους νικητές, έγινε μόλις την περίοδο 2000/01, με την απόφαση DEC-1/82-IV/00, στις 8 Ιουνίου 2000 προς τιμήν του εκλιπόντος Χημικού Mario Solinas του ο όποιος σε συνεργασία με το Συμβούλιο, συνέβαλε σημαντικά στην έρευνα για τον καθορισμό των κριτηρίων της ποιότητας.

Οι απαραίτητες πληροφορίες για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας «MARIO SOLINAS» για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για την καλλιεργητική περίοδο 2014-2015, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC) ( http://www.internationaloliveoil.org

Βασικά απαιτούνται 5 δείγματα των 500 ml και δυο των 100 ml που πρεπει να λήφθούν απο μιά ομοιογενή ποσότητα ελαιολάδου,  τουλάχιστον 3.000 λίτρων,  που θα βρίσκεται σε κατάλληλη κλειστή δεξαμενή

Λεπτομέρειες για τους κανόνες συμμετοχής στο διεθνή διαγωνισμό, για το έντυπο εγγραφής, τους όρους με βάση τους οποίους θα γίνει η εργαστηριακή εξέταση και η οργανοληπτική αξιολόγηση των ελαιολάδων καθώς και λίστα με τα αναγνωρισμένα απο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου χημικά και οργανοληπτικά εργαστήρια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στις δ/νσεις:

http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/227-mario-solinas-quality-award-of-the-international-olive-council ).

http://www.internationaloliveoil.org/estaticos/view/226-laboratories-panels).

-olive-council