Η Ιταλική παραγωγή ελαιόλαδου θα πεσει  στους 302.000 τόνους  αυτή την σεζόν, παρουσιαζοντας μια μείωση της τάξης του 35% σε σύγκριση με την παραγωγή της προηγούμενη χρονιας, που ηταν  464.000 τόνοι, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat). 
 italy-olive-trees Εκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών Γεωργίας και Επισιτισμού (Ismea) και ειχε συνταχθει  σε συνεργασία με Ιταλικές Ενώσεις Ελαιοπαραγωγών, αποδίδει την μείωση της παραγωγής στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη χώρα.

  Η μείωση  αυτη της παραγωγής  θα είναι οπωσδηποτε  χαμηλότερη από ότι η μειωση της παραγωγής στην  Ισπανία,  οπου λόγω  επισης των καιρικών συνθηκών   εκτιμαται στο ήμισυ της παραγωγής που επιτεύχθηκε κατά το 2013/14.

   Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης, τις συνέπειες των προσβολών από παθογόνους οργανισμούς, ιδιαίτερα του δάκου, γεγονός το οποίο προστεθεί στην κακοκαιρία.
   Ειδικοτερα  η Ιταλική παραγωγή αναμένεται  κατά κατα περιοχές ως εξης:

 Puglia 119.398 τόνους (-35%) ,  Καλαβρία  67.083 τόνους (-35%), Σικελία 38.430 τονους (-22%)  και Καμπανία  22.815 (-40%) .
   Με βάση τα δεδομένα αυτα, σύμφωνα με το Ismea, η αγορά έχει ήδη αντιδράσει με αύξηση των τιμών. Συγκεκριμένα, το Ιταλικό λάδι το οποίο διατηρεί  εμπορικο προβάδισμα έναντι του Ισπανικού, καταγράφηκε με τιμες  μέσο όρο  4,40 €/κιλό., δηλαδή 50% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.
    Ομως, η διαφορά τιμών με το Ισπανικό ελαιόλαδο  διευρυνεται  ραγδαία, φθανοντας κατα μέσο όρο στα 1,47 €/κιλό τον Οκτώβριο σε σύγκριση με 0,43€κιλο κατά μέσο όρο το 2013.

    Όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ismea σημειώνει ότι μεταξύ του Ιανουαρίου και του Ιουλίου 2014, οι πωλήσεις εξωτερικού, εξαιτίας  δρασεων  προωθησης στη Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) , αυξήθηκαν σε όγκο κατά 13% σε σύγκριση με τους πρώτους επτά μήνες του 2013.
    Τέλος όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, παρά την ισχυρή αύξηση των εισαγωγών, κυρίως από την Ισπανία, έκλεισε με πλεόνασμα σχεδόν 16 εκατομμυρίων ευρώ τους πρώτους επτά μήνες του 2014