’ Αθροα συμμετοχή και σημαντικές επισημάνσεις’  στην ημεριδα για’  την εμπορία’  του ελαιολάδου
-Τα γενικά’ συμπεράσματα,’  οι εισηγήσεις και η έκθεση συσκευασίων’ ’ 
’ ’ ’ ’  Σοβαρά είναι τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα την ελαιοκομία της Κρήτης αλλά σημαντικές είναι και οι προοπτικές που υπάρχουν για την αναβάθμιση της και καλύτερη αξιοποίηση του ελαιολάδου. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι ο εξορθολογισμός της εμπορίας hmerida-proedreio.jpgμε μέτρα αναδιάρθρωσης της εσωτερικής αγοράς και ρυθμίσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής.
Αυτά ηταν τα γενικά συμπεράσματα που πρόεκυψαν απο την πολύ επιτυχημένη παγκρήτια ημερίδα με θέμα «προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου» που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την 1η Οκτώβριου ενώ αρκετά ηταν τα επί μέρους ειδικά μέτρα, δράσεις και ενέργειες που προτάθηκαν για την καλύτερη αξιοποίηση του Κρητικού ελαιολάδου με τις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν απο ειδικούς επιστήμονες.
Ιδιαίτερα υπογραμμίστηκε ότι οι σημερινές κρίσιμες οικονομικές περιστάσεις δεν αφήνουν πια περιθώρια και δεν επιτρέπουν πολυτέλειες για ατομικές περιπέτειες. Όλοι μαζί οφείλουμε, συνεργαζόμενοι, να δούμε με ρεαλισμό και σοβαρότητα τα προβλήματα και να αξιοποιήσουμε τα σοβαρά πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελαιοκομία του νησιού.
Η ημερίδα αυτή που οργανώθηκε απο τον ΣΕΔΗΚ, το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ρέθυμνου αποτελεί μέρος του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας ελαιολάδου» το οποιο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου»
Η ημερίδα άρχισε με σύντομο εισαγωγικό πρόλογο που έκανε απο την πλευρά της Οργανωτικής Επιτροπής ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Δρ. Νικος Μιχελακης και χαιρετισμούς που απεύθυναν στους συνέδρους, ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Δήμαρχος Ρέθυμνου κ. Γ. Μαρινακης, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Βρέντζου, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας Κύπρου κ. Ε. Δεσποτάκη καθώς και ο Εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου κ. Χ. Πίτερης.’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Οι Εισηγήσεις της Ημεριδας
Ακολούθησε η παρουσίαση των εισηγήσεων’ που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα’  το οποίο, με παράταση μιας ώρας, ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις και συζήτηση στην οποία διατυπώθηκαν αξιόλογες προτάσεις.
’ Το πλήρες περιεχόμενο των εισηγήσεων όπως παρουσιάστηκαν με προβολές μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ’ 
’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’ ’  Η έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου

Στα πλαίσια της ημερίδας λειτούργησε και έκθεση συσκευασιών στην οποία αρκετοί παλιοί και νέοι επιχειρηματίες παρουσίασαν πολύ αξιόλογες και πολυτελείς συσκευασίες.
Η εκδήλωση έκλεισε με προσφορά στους σύνεδρους του βιβλίου «Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή» το οποιο διατίθεται δωρεάν σε πρόσωπα και φορεις (Συλλόγους, Σχολεία, Αρθρογράφους, ΜΜΕ κ.α.) που προτίθενται να το αξιοποιήσουν μετά απο αίτημα τους στον ΣΕΔΗΚ (e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , τηλ. 28210 50800)

’ Μεγαλη’ συμμετοχή και σημαντικές επισημάνσεις

’ ’ ’ ’  Η συμμετοχή στην ημερίδα ηταν αθρόα αφού τελικά την παρακολούθησαν 108 τυποποιητές, ελαιοτριβείς, επιστήμονες και στελέχη υπηρεσιών και φορέων, που προέρχονταν απο όλη την Κρήτη. Μεταξύ αυτών αυξημένη ηταν η παρουσία πολλών νέων και επιστημόνων που hmerida-koino.jpgενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για τα προβλήματα του τομέα αλλά και τις δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης επαγγελματικής δράσης σε αυτόν.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ Μαρινακης χρειάζονται βήματα προσεκτικά και συνένωση δυνάμεων, ώστε το ελαιόλαδο του νησιού μας να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές. Μεμονωμένες προσπάθειες δεν φαίνεται να είναι ο προσφορότερος τρόπος για να προωθηθεί το τοπικό μας προϊόν.

Στα προβλήματα και τις προοπτικές της παραγωγής και εμπορίας του ελαιολάδου στην Κύπρο, αναφέρθηκε στην εισήγηση η κ. Ευθυμία Δεσποτάκη, εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου, η οποία σε δηλώσεις υπογράμμισε: Βρισκόμαστε εδώ στα πλαίσια του προγράμματος «αναβάθμιση ποιότητας και προώθηση εμπορίας του ελαιολάδου» το οποιο υλοποιούμε σε συνεργασία με τον ΣΕΔΗΚ. Στόχος μας είναι η προώθηση της εμπορίας και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού προϊόντος και στις δύο χώρες μέσω ανταλλαγής απόψεων και εμπειρογνωμοσύνης.’ 
’ - Οι προτασεις’  για την ’ αναγνώριση ελαιολάδου ΠΟΠ Κρήτη’ 

’ ’ ’  Στα ίδια συμπεράσματα ’ κατέληξαν σχεδόν και οι ομιλητές της’  εκδήλωσης αρκετοί απο τους οποίους υπογράμμισαν ιδιαιτερα και την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας πιστοποιημένης και προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) με το όνομα «Κρήτη»’ 
’ Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα αυτό έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Βρέντζου στην εισήγηση της η οποία μάλιστα πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση για το θέμα αυτό με τον ΣΕΔΗΚ ο όποιος έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με την δημιουργία του σχετικού φακέλου.
Ανάλογη αναφορά στο ίδιο θέμα έγινε και από τον Δρ. Νίκο Κατσαρό, πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ και διευθυντή Διατροφολογίας στο New York College ο όποιος στην εισήγησή του αλλά και σε δηλώσεις του τόνισε ιδιαίτερα ότι για το Κρητικό Ελαιόλαδο, θα πρέπει να αναγνωριστεί μια προστευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «Κρήτη» την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλοι όσοι τυποποιούν, πράγματι, Κρητικό ελαιόλαδο εφόσον τηρούν τις διαδικασίες που ορίζονται από τους κανονισμούς.