Τέρμα τα «Λαδομπούκαλα » στις Ταβέρνες στην …. Ισπανία!

fialidia-mias-xrisis.jpgΗ Ισπανία στις 15 Νοέμβριου, προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής καθιέρωσης μη επαναπληρώσιμων συσκευασιών ελαιολάδου στα Τραπέζια των επιχειρήσεων Εστίασης (Ταβερνών, Εστιατορίων, Ξενοδοχείων κ.α.) με Βασιλικό Διάταγμα που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο .

Σύμφωνα με το Διάταγμα αυτό του όποιου η εφαρμογή θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2014 τα ελαιόλαδα στις επιχειρησεις Εστίασης θα προσφέρονται σε νόμιμες επώνυμες μη ξαναγεμιζόμενες συσκευασίες, με κατάλληλες ετικέτες και πώμα απαραβίαστο ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια την ποιότητα και την ταυτότητα του τυποποιείτο του ελαιόλαδου που καταναλώνει.

Η πράξη αυτή του Υπουργικού Συμβούλιου φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο όλο τον τομέα ελαιολαδου της Ισπανίας αφού ο Πρόεδρος της Εθνικής Επαγγελματικής Ελαιολαδου κ. Pedro Barato σε δηλώσεις του εξαίρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποια αποκαθίσταται, έστω μερικά, η αδικαιολόγητη υπαναχώρηση των Βρυξελλών για την υποχρεωτική εφαρμογή του Μέτρου σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Πρωτοβουλία εισαγωγής του Μέτρου και στην Κρήτη

Το θέμα της χρήσης μη ξαναγεμιζόμενων (μιας χρήσης) μπουκαλιών στις Ταβέρνες απασχόλησε και τα Μέλη του Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» σε συναντήσεις που είχαν στην Κρητη αλλά και προσφατα στην Κύπρο. Στις συναντήσεις αυτές αποφασίστηκε όπως τα δυο Δίκτυα προχωρήσουν εθελοντικά στην εφαρμογή του Μέτρου στις Ταβέρνες τους με ελαιόλαδα που θα προσφέρουν οι Επιχειρησεις Εμπορίας Ελαιολαδου Μέλη των Δικτύων Αφοι Πρωτογεράκη και Κολυμπάρι ΑΕ για την Κρητη και ΣΕΚΕΠ και TRIFILLARIS για την Κύπρο Όπως αναφέρθηκε στην συνάντηση, το ελαιόλαδο στα γνωστά «λαδομπούκαλα» αλλοιώνεται και υποβαθμίζεται από τρεις παράγοντες: Το φως που υπάρχει άφθονο στους εξωτερικούς χώρους των Ταβερνών, τον αέρα που εισέρχεται μέσα στην φιάλη με το άδειασμα της και την θερμότητα που δέχονται με την έκθεση τους σε υψηλές θερμοκρασίες η και στον ήλιο ιδίως κατά το καλοκαίρι.