Ημερίδες για την προώθηση του ελαιολάδου στην κατανάλωση και την εστίαση

 

hmerida-elaiolado-kipros.jpgΟι ημερίδες που οργανώθηκαν πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας και περιβάλλοντος Κύπρου, στην Λευκωσία με την συμμετοχή εκπροσώπων και των δυο πλευρών.
Από την πλευρά της Κύπρου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου μεταξύ των όποιων η Δ/ντρια κ. Ανδρούλα Γεωργίου, ο Προϊστάμενος κ. Αντ. Μαζέρης, η υπεύθυνη του Προγράμματος κ. Ελένη Μιλή και άλλοι Λειτουργοί Γεωργίας. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος κ. Κουζούπης και Μελή του ΔΣ του ΣΕΚΕΠ (Ομάδα Ελαιοπαραγωγών Κύπρου) καθώς και Μέλη του Δικτυού «ΕλαιοΓευσίες Κύπρου, Ελαιοπαραγωγοί και άλλοι ενδιαφερόμενοι, ενώ απο την πλευρά της Κρήτης συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Φορέων που προαναφέρθηκαν.
hmerida-kipros2.jpgΗ πρώτη ημερίδα αφορούσε την «Προώθηση της εμπορίας ελαιολάδου» και άρχισε με χαιρετισμό της Διευθύντριας του Τμήματος Γεωργίας κ. Ανδρούλας Γεωργίου και του Αντιπρόεδρου του ΣΕΔΗΚ κ. Πρινιανάκη Αντώνη (Αντιδημάρχου Δ. Γόρτυνας) και ακλούθησαν οι Εισηγήσεις:

  • Παγκοσμιοποίηση της παραγωγής και Εμπορίας ελαιολάδου. Δράσεις Προώθησης και προβολείς με κλασσικούς και εναλλακτικούς τρόπους (Δρ. Νικ. Μιχελακης, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ)
  • Παρουσίαση Ιστοσελίδων του Παρατηρητηρίου Αγοράς Ελαιολάδου και των Δικτύων «ΕλαιοΓευσιες» Κρήτης-Κύπρου .(Άλκής Μπακαρός Ηλεκτρονικός Μηχανικός Πολυτεχνείου Κρήτης)
  • Προϋποθέσεις κατοχύρωσης και χρήσης των προστατευόμενων ονομασιών και ενδείξεων (Μαρία Νικοκλέους- Μαλλιώτου, Λειτουργό Γεωργίας)
  • Πολιτιστική σημασία της ελιάς και των ελαιοκομικών προϊόντων και δεσμός τους με τις αγροτικές περιοχές (Δρ. Σοφοκλή Χατζησάββα, Αρχαιολόγο, πρώην Διευθυντή Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου) - Συνδυασμός της Γαστρονομίας με το Τουριστικό Προϊόν, ως μέσο προβολής και προώθησης ( Λειτουργός Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού)

Κατά την δεύτερη ημερίδα, που αφορούσε την «Προώθηση του Ελαιολάδου στις Επιχειρήσεις Εστίασης» παρουσιαστήκαν οι εισηγήσεις:

  • Το έργο Αναβάθμιση Ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιολάδου ( Ελένη Μιλή, Λειτουργό Γεωργίας Α)
  • Το Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου. Προβλήματα προοπτικές ( Ευθυμία Δεσποτάκη, Λειτουργός Γεωργίας)
  • Έρευνα στους τουρίστες για την διατροφή και το ελαιόλαδο. Αποτελέσματα και συμπεράσματα. (Νικ. Μιχελακης, Επιστ. Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ)
  • Δίκτυο Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου «ΕλαιοΓευσίες» Κρήτης. Δραστηριότητες, προβλήματα, προοπτικές. Οθων Χριστουλάκης Μέλος ΔΣ Δικτύου «ΕλαιοΓευσίες» Κρήτης.