Σημαντικές αποφάσεις του Δικτύου Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου.
Πρωτοβουλίες Δικτύου για πιλοτική χρήση επώνυμων μη επαναγεμιζόμενων φιαλιδίων στα τραπέζια Ταβερνών
Αναγκη οι ελαιοπαραγωγοι πελατες’  ταβερνών’ να απαιτούν τηγανητά με ελαιολαδο’ !
Άρχισε πλέον στην πράξη η λειτουργία του Δικτύου Επιχειρήσεων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου (ΔΕΑΧΕ) με την πρώτη συνεδρίαση του προσωρινού ΔΣ του Δικτύου το οποίο ορίστηκε με την καταχώρηση του Καταστατικού του στο Πρωτοδικείο Ρεθυμνου, το οποίο υπογράφηκε από 38 ιδρυτικά Μέλη από όλη την Κρητη
sin-deaxe2.jpgΤα Μέλη του προσωρινού ΔΣ κατά την πρόσφατη συνεδρίαση τους στο Ρέθυμνο έκαναν κατανομή αξιωμάτων μεταξύ τους και το ΔΣ συγκροτήθηκε τελικά ως εξης:

Πρόεδρος: Μπομπολάκης Νίκος Ταβέρνα ΜΠΟΜΠΟΛΗΣ, Χανια
Αντιπρόεδρος: Πρωτογεράκης Ευαγ. Εκπρ. ΣΕΔΗΚ Δ. Φαιστού
Ταμίας: Χριστουλάκης Οθων , Ταβέρνα ΟΘΩΝΑΣ, Ρεθυμνο
Γραμματέας: Βάρδα Αργυρό, Ταβέρνα ΕΛΙΑ & ΔΥΟΣΜΟΣ, Ηράκλειο
Υπευθυνος εκδηλώσεων: Κουκουράκη Μαρκέλλα, ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ, Λασίθι

Το Δίκτυο αυτό, το οποίο θα συνεργάζεται με ανάλογο Δίκτυο το οποίο ιδρύεται τις μέρες αυτές στην Κύπρο, οργανώνεται από τον ΣΕΔΗΚ στα πλαίσια ειδικού έργου το οποίο υλοποιεί ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου.
’ 
mpoykalia.jpg
mpoukalia2.jpg

’ Εξεταζεται η δυνατοτητα εφοδιασμου των Ταβερνων του Δικτυου με Παρθενο ελαιολαδο σε ειδικές τιμές ’ Πρωτοβουλια του Δικτυου για πιλοτικη χρηση μη επαναγεμιζομενων επωνυμων φιαλιδιων στα τραπεζια των ταβερνων
Αποφάσεις του Δ.Σ. του Δικτύου
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ στο Ρεθυμνο συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν τα εξης:
(α) Άμεση έναρξη της προβλεπόμενης Πιστοποίησης των Μελων του Δικτύου, που θα γίνει με δαπάνες του προγράμματος, ώστε αυτή να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε προβλέπεται να γίνει η Γενική Συνέλευση.
Τα Μέλη του Δικτύου που θα διαπιστωθεί ότι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις του Καταστατικού θα χαρακτηριστούν ως «Πιστοποιημένα» και θα εφοδιαστούν με το λογότυπο του Δικτύου..
’ 
(β) Το λογοτυπο του Δικτυου πρεπει να είναι απλο, κατανοητο, καλαισθητο και χαρακτηριστικο και πρεπει να σχεδιαστεί αμεσα και να τεθεί υποψη και του ΔΣ
’ 
(γ) Το ύψος της εγγραφής, που θα γίνεται εφάπαξ για κάθε Μέλος, καθορίζεται σε 50 ευρω, ενώ το ύψους της ετησίας εισφοράς προσδιορίζεται μεταξύ 100-150 ευρω και θα καθοριστεί οριστικά από την ΓΣ. Εγγραφή και εισφορά θα πρέπει να έχουν καταβληθεί μέχρι την Γενική Συνέλευση οπότε θα γίνουν και οι εκλογές για τακτικό ΔΣ
’ 
’ 
fialesmik.jpg
thganita22.jpg

’ Το ΔΕΑΧΕ θα επιχειρησει να πρωτοπορίσει στην κατάργηση των επαναγεμιζόμενων φιαλιδίων ελαιολάδου ’ Τηγανητά με ελαιόλαδο πρέπει να ζητούν οι ελαιοπαραγωγοι αλλα και οι αλλοι πελάτες των ταβερνών.’ 
(δ) Η χρήση μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ελαιολαδου στα Τραπέζια των Ταβερνών Μελων, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις ΕΕ και Κυβέρνησης, κρίνεται κατά άρδην σκόπιμη και θα επιχειρηθεί η πιλοτική εφαρμογή της εθελοντικά μέχρι την ΓΣ οπότε θα οριστικοποιηθεί.
’ 
(ε) Εξέταση της δυνατότητας προσφοράς συσκευασιών παρθένου ελαιολάδου κατάλληλου για τηγάνισμα από Επιχειρήσεις Εμπορίας Μελη του Δικτυου σε Επιχειρήσεις Εστίασης του Δικτυου σε ειδικές τιμές. Στόχοι του Δικτύου - Δηλωσεις Δ.Σ.
Βασικοί στόχοι του Δικτύου θα είναι:
  • -Η ανάδειξη, προβολη και προώθηση των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολαδου.
  • -Η επαναφορά του ελαιολαδου σε όλα τα φαγητά και ιδίως τα τηγανητά των Επιχειρήσεων Εστίασης του νησιού.
  • -Η αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη της Κρήτης ως προορισμού γαστρονομικού τουρισμού
  • -Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής διατροφής των κατοίκων και τουριστών της Κρήτηςv Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσωπων του Δικτύου, σε ένα τόπο όπως η Κρήτη που παράγει άφθονο και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο είναι αδιανόητο και αντίθετο προς τα συμφέροντα του τόπου το προϊόν αυτό στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού να αντικαθίσταται από διάφορα σπορελαια με μειωμένη γευστική και ύποπτη υγιεινή αξία.
Η ζημιά που προκαλείται, σημείωσαν, δεν αφορά μόνο τους ελαιοπαραγωγούς που είναι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του νησιού, αφορά κυρίως και περισσότερο την δυσφήμιση του τόπου και την απώλεια της ευκαιρίας να προβάλλουμε στους ξένους πέρα από το έξοχο κλίμα και τον πλούσιο πολιτισμό μας και την υψηλής ποιοτικής και κυρίως υγιεινής αξίας φαγητών και κυρίως των τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Ωστόσο πέρα από τις Ταβέρνες και οι ελαιοπαραγωγοί μελάτους τους που είναι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης.

Ειδικότερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Δικτύου κ. Νικ. Μπομπολάκης (πρ. Δημαρχος Βουκολιών) σε δηλώσεις στα ΜΜΕ απεύθυνε πρόσκληση συμμετοχής και σε άλλες επιχειρησεις λέγοντας: «Καλούμε όλους τους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην εστίαση να αγκαλιάσουν την προσπάθεια και να συμβάλλουν στην ανάδειξη της χρήσης του ελαιολαδου. Είναι ανάγκη να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την Κρητική διατροφή και τα τοπικά προϊόντα . Το χρειάζεται ο Τουρισμός, το χρειαζόμαστε εμείς οι ίδιοι. Το ελαιόλαδο είναι «λύρα χρυσή» για την Κρήτη και πρέπει να φροντίσουμε για την προώθησή του. Από την πλευρά του ο ταμίας του Δικτύου κ. Οθωνας Χριστουλάκης, Ιδιοκτητης Ταβερνας στο Ρεθυμνο, επεσήμανε ότι « βασικοί στόχοι του Δικτύου βρίσκονται στις λέξεις «ανάδειξη, προώθηση, διάδοση» και επεσήμανε ότι «με κορμό το ελαιόλαδο του οποίου οι υγιεινές ιδιότητες είναι παγκοσμίως γνωστές, θα προωθήσουμε την τοπική μας γαστρονομία ώστε να αποκτήσει ταυτότητα και να γίνει ευρύτερα γνωστή»

Επιχειρήσεις που υπέγραψαν το Καταστατικό
Οi επιχειρησεις που ήδη υπέγραψαν το Καταστατικό είναι:
-Από τα Χανιά οι Ταβέρνες ΑΙΜΙΛΙΑ (Ζούρμπα), ΜΠΟΥΡΑΚΗΣ (Κουνουπιδιανά), ΛΕΒΕΝΤΗΣ(Σταλός), ΜΠΟΜΠΟΛΗΣω(Π. Ρούματα), ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΚΩΝ ΟΜΑΛΟΥ (Ομαλός), ΑΓΡΟΦΑΡΜΑ ΝΤΟΥΝΙΑΣ (Δρακώνα Κεραμειών), ΕΝΕΤΙΚΟΝ (Π. Πόλη), ΕΛΠΙΣ (Πλάκα Αποκαρώνου), ΕΥΓΩΝΙΑ( Μυλωνογιαννη Χανια), ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΠΕ (Δασκαλογιάννη Χανια) ΤΖΙΤΖΙΚΑΣ( Αρμένοι), ΜΕΛΤΕΜΙ (Αμυγδαλοκεφάλι) και η επιχείρηση Εμπορίας ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΑΕ
- Από το Ρέθυμνο οι Ταβέρνες: ΟΘΩΝΑΣ (Ρέθυμνο), ΠΑΤΗΜΑ (Ατσιπόπουλο), ΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΖΟΖΑΣ (Ατσιπόπουλο), ΑΛΑΝΑ ( Ρεθυμνο), ΑΜΒΡΟΣΙΑ (Ρέθυμνο), ΛΟΤΖΙΑ (Ρέθυμνο) , ΤΟ ΚΑΠΗΛΕΙΟ (Αμνάτος), ΔΙΟΝΥΣΟΣ (Μύρθιος), ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ (Ρεθυμνο), ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΣΠΙΤΙ ΚΟΥΡΗΤΩΝ ( Μαργαρίτες)
-Από το Ηράκλειο οι Ταβέρνες: ΡΟΥΣΣΟΣ (Χουδέτσι), ΒΡΙΣΚΟΥΜΕΝΟ (Λούκια Γόρτυνας), ΠΑΡΑΛΙΑ ( Σ. Βενιζέλου -Ηράκλειο), ΕΛΙΑ & ΔΥΟΣΜΟΣ ( Σκαλάνι), ΓΩΝΙΕΣ ( Γωνιές Χερσόννησος), ΚΡΗΤΕΣ (Γούρνες), ΠΙΛΑΤΟΣ ( Λ. Ικάρου, Ν. Αλικαρνασσός) και η Επιχείρηση Εμπορίας ΥΙΟΙ ΠΡΩΤΟΓΕΡΑΚΗ ( Βώροι)
-Από το Λασίθι οι Ταβέρνες: ΚΟΧΥΛΙΑ (Μόχλος), ΓΙΑΝΤΕΣ (Σητεία), ΛΑΣΙΝΘΟΣ ( Αγ, Γεώργιος Λασιθίου), ΔΡΑΜΟΥΝΤΑΝΗΣ (Μέσα Μουλιανα), ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ (Καββούσι)
Υπόψη ότι, επιχειρησεις αυτές, όπως και οι άλλες που θα εγγραφούν στην συνέχεια, για να καταστούν κανονικά Μέλη Δικτύου και να παραλάβουν το Λογότυπο και να τύχουν των άλλων εγγυησεων και διαφημίσεων του Δικτύου θα ελεγχθούν και θα πιστοποιηθούν με μέριμνα του Δικτυού η οποία θα αρχίσει άμεσα .

Εγγραφή νέων Μελών στο Δίκτυο
Υπόψη ότι Μέλη του Δικτύου μπορούν να εγγραφούν ακόμη με αίτηση τους προς το ΔΣ του Δικτύου (τηλ. 28210 50800) και άλλες Επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπει το Καταστατικό και μπορεί να είναι: Ταβέρνες, Εστιατόρια, Ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ελαιοεδεσμάτων που προφέρουν φαγητά η εδέσματα που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο η Έμποροι η Συν/σμοί που διαθέτουν αποκλειστικά ελαιόλαδο .
Βασικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου είναι: Αποκλειστική χρήση η εμπορία μόνο ελαιολαδου, η αποδοχή ελέγχων, η καταβολή εγγραφής και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το ΔΣ των Μελων του Δικτύου και η δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
Οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι: Η χορήγηση δωρεάν του λογότυπου (σήματος) του Δικτύου, ειδικής Πιστοποίησης, και διαφημιστικών αντικειμένων, η προβολή του Δικτύου μέσα από ΜΜΕ, ιστοσελίδα, η δυνατότητα προμήθειας ελαιόλαδου η ελαιοεδεσμάτων από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Μέλη του Δικτύου, η δυνατότητα προβολής της ιδιότητας τους ως Μελων του δικτύου, και η συμμετοχή σε κοινές εκδηλώσεις προβολής που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν και αποστείλουν ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ στο Φαξ 28210 50818 η στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Σχέδιο της δήλωσης μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ www.sedik.gr η να απευθυνθούν στο τηλ. 28210 50800 (κ. Καμπελη).